Kultúra

2014.05.12. 10:28

Cseke, Nemcsák és Besenczi Veszprémben

Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója, Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója és Besenczi Árpád, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója is részt vesz a Magyar Teátrumi Társaság soros közgyűlésén, melynek a Veszprémi Petőfi Színház adott otthont hétfőn.

Balla Emőke

A Magyar Teátrumi Társaság 2008-ban jött létre, hogy érdemi szakmai érdekképviseletet biztosítson a magyar előadó-művészeti szervezeteknek, növelje a színházi szakma megbecsültségét. A társaság működése első öt évében megnégyszerezte tagjainak számat (ma ötven színházat, illetve kulturális intézményt számlál), havilapot indított, díjat alapított, közreműködött az előadó-művészetet érintő jogszabályok kidolgozásában, fesztiválokon népszerűsítette a magyar színjátszást.

A hétfőn, Veszprémben tartott közgyűlés a tizenharmadik, a társaság két új tagot vett fel: a Zentai Magyar Kamaraszínházat és a Szabadtéri Színházak Szövetségét. A közgyűlésen az ötven tagú társaság harminckét színház, illetve kulturális intézmény képviselője vett részt, többek között Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója, Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója, Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója és Besenczi Árpád, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója.

Fotó: Penovácz Károly


A megnyitón Porga Gyula veszprémi polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: a Petőfi Színház a város, szellemi, kulturális életének fontos része. Oberfrank Pál igazgató közölte, a színház szeretne minél több színtéren bekapcsolódni a város életébe. A veszprémi közönség szereti a színházat és a nézők is érezhetik, hogy a társulat értük van. A színházat Eperjes Károly művészeti tanácsadóval együtt vezeti. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke elmondta: a közgyűlésen a következő öt év programjáról, a szakmát érintő kérdéseiről beszéltek, például a színészi életpálya modell kidolgozásáról.

Fontosnak tartják, hogy olyan életpálya-modell álljon előttük, ami biztosítja, hogy szakmai pályájukat kiszámíthatóan tervezhessék, képezhessék magukat, biztosítva lássák nyugdíjas éveiket. Meg kell vitatni a Színészkamara létrehozásának gondolatát és ha egyetértés van, akkor fel kell állítani. Az elmúlt öt és fél év legnagyobb eredménye volt a színházi, előadó-művészeti törvény módosítása, ebbe nagy energiát fektettek, mondta a társaság elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!