Kultúra

2014.06.11. 13:05

Képi vallomások a Somló hegyről

Ajka - A Somló sokszínű arcát mutatják be az Ajkai Fotóklub tagjai a hegyről szóló fotókiállításon. A Nagy László Könyvtár és Szabadidőközpontban Schwartz Béla polgármester nyitotta meg a tárlatot.

Sipos Ottó Tibor

A klub tagjai nem kis fel-adatra vállalkoztak, amikor a hegy szépségének, különleges atmoszférájának képi megidézését célul tűzték. Sok időt töltöttek fenn a hegyen, hogy minél sokszínűbb arcát láttathassák nagyszerűségének.

A Somló a vigalom szülőföldje, ahol a szőlőtőkék vesszejét a szőlőmunkás izzadsága serkenti, gyümölcsét a hegy bazaltja, a napnak melege, fénye fűszerezi, hogy gyümölcséből őszre igaz bor fakadjon a hegynek lejtőjén sorakozó présházak s pincék mélyén. A tetőn a kilátó s az idő rágta várfalak, ahonnan, ha messzire, a szépséges dunántúli tájnak zöld tengerére tekint a fürkésző szempár, bor nélkül ittasodik az ember. A kiforrt hegynek levétől megpezsdül a vér, rímbe fordul a gondolat, s szállhat a bordal a szőlőtáblák felett. Effajta gondolatok jutnak eszünkbe, amikor megpillantjuk a látóhatáron, a Kisalföld szélén magasodó hegynek sziluettjét, melyről sokan, sokféleképpen szóltak, vallottak róla versben, prózában, fényképezőgép, fotókamera segítségével.

A kép előterében középen Schwartz Béla ajkai polgármester, mellette balról Utassy István, a humán-népjóléti bizottság elnöke és dr. Horváth József alpolgármester, a háttérben az Ajkai Fotóklub tagjainak egy csoportja a Padragkúti Bányász Férfikar előadásában felhangzó bordalokat hallgatja (Fotó: Sipos Ottó Tibor)

A kiállítók igényesen megkomponált fényképeikkel, a közreműködő Padragkúti Bányász Férfikar vidám bordalokkal, Bábics Valéria Hamvas Béla somlói borról szóló vidám írásának tolmácsolásával, s a borfesztiválon megjelenő pincészetek borainak kóstolgatási lehetőségével igazi Somló hegyi hangulatot teremtettek a minap, s kellemes, vidám délutánt szereztek a szépszámú érdeklődőnek.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!