Kultúra

2014.06.25. 13:15

Turnéra és kurzusra készül Kerekes Blanka veszprémi fuvolaművész

A veszprémi fuvolaművész, Kerekes Blanka és Török Ádám énekes, fuvolaművész koncertjét hallhatja a közönség a Zamárdiban csütörtök este kezdődő I. Filmzene Fesztiválon, amelynek fővédnöke Ennio Morricone filmzeneszerző.

Balla Emőke

Kerekes Blanka kilenc évesen kezdett fuvolázni, a veszprémi zeneművészeti szakközépiskola elvégzése után a Zeneakadémián tanult tovább, fuvolatanár és kamaraművész szakon. A negyedik évben Erasmus ösztöndíjjal Svájcban, a Zürichi Zeneművészeti Egyetemen tanult, egy év után a tehetséges diák felvételi nélkül bejutott az intézménybe. Visszatért Budapestre, ahol lediplomázott, fuvolatanári és kamaraművész végzettséget szerzett, később Zürichben is végzett fuvolaművészként, mindhárom diplomát kitüntetéssel végezte. Kerekes Blanka azóta Svájcban él, 2012 óta a Winterthuri szimfonikus zenekar tagja, a Rorbas-i Zeneoktatási Egyesület tanára, a zürichi zeneiskolák éves fuvolavizsgáinak elnöke. A klasszikus zene mellett dzsesszt is tanult és játszik, Svájcban kamarazenészként és szólistaként is bemutatkozott a közönségnek, tavaly Roby Lakatos vendégeként Luzernben, a közel kétezer nézőt befogadó koncertközpontban lépett fel sikerrel.

Az országban a házi koncerteknek is nagy hagyománya van, ahogyan annak is, hogy a tehetséges művészeket mecénások karolják fel, támogatják zenei pályafutásukat, a hangszerrel, továbbképzéssel kapcsolatos kiadásaikat, koncerteket szerveznek számukra. Blankának három mecénása van - köztük az ismert Jacobs család és az Esterházy család -, mindegyikkel baráti a kapcsolata. Nekik köszönheti, hogy hamarosan megvásárolhatja első saját professzionális fuvoláját.

Arra a kérdésre, miért maradt Svájcban, miért nem tért vissza Magyarországra, Blanka úgy válaszol: svájci ösztöndíjának egy éve alatt is nagyon sokat koncertezett, érezte a felé áradó szeretetet, tiszteletet, elismerést. A modern zenei koncerteket telt ház előtt játsszák a zenészek, a közönség a mai, kortárs zenét is lelkesen fogadja. Svájc mellett szólt az az érv, hogy Blanka ott dzsessz zenét is tanulhatott és játszhat, állandó dzsessz zenekarokban szerepel, funky, bossa nova és blues műfajokban próbálja ki magát. Évente kétszer, háromszor jön haza, Magyarországra, veszprémi családjához, de fuvolaművészként itthon is ismerik őt: a Mendelssohn Kamarazenekarban egykori veszprémi tanára, Hajas Szilárd mellett játszott, akivel a Velencei-tónál rendezett Nyári Zenei Fesztivál meghívott vendégei is voltak.

Tavaly nyáron Török Ádám énekes, fuvolaművésszel, Magyarország legismertebb rock-blues fuvolistájával, a Mini együttes vezetőjével turnézott, tavasszal pedig Budapesten, a Bem Rockparton Török Ádámmal és Muck Ferenc dzsesszszaxofon előadóművésszel együtt lépett fel. A veszprémi fuvolaművészt itt hallotta és fedezte fel Neményi Ádám producer, a Magyar Audiovizuális Producerek Szövetségének elnöke, akinek a nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint az SOS Szerelem! című játékfilm, a Made in Hungária című zenés film és a Puskás Hungary című dokumentumfilm. Ő a szervezője az első filmzene fesztiválnak, melyet Zamárdiban rendeznek. A fesztivál szervezésének gondolata abból a felismerésből született, hogy a hazai filmkultúra palettájáról, valamint a fesztiválok kínálatából is hiányzik a nagy sikerű filmek világhírű zenéinek kiemelt hangsúlyozása, önálló szerephez jutása, juttatása. A csütörtök esti megnyitón fellép Kerekes Blanka, Török Ádám - többek között Ennio Morricone és Nino Rota filmzenéket játszanak - , és Kárászy Szilvia zongoraművész.

Nyári programjáról Blanka elmondta, idén is tervezik Török Ádámmal a koncertturnét. Júliusban Hollandiába készül, a világhírű amszterdami zenekar első fuvolistája, Emily Beynon által szervezett mesterkurzusra, melynek rangját az adja, hogy a világ bármely tájáról csak tizenkét fuvolaművészt választottak ki. Meghívást kapott a nemzetközi fuvolakonferenciára, amit Chicagoban rendeznek.

 

ROCK AND ROLL, MUSICAL, POP, ROCK

A Zamárdiban rendezett első filmzene fesztivál pénteki napja a rock and rollé, fellép Kiss Tünde, Puskás Peti, a Hangária zenekar és a Dolly Roll. Szombaton musical nap lesz, Malek Andreával, Mészáros Árpád Zsolttal és a Budapesti Operettszínház művészeivel, a vasárnapi pop-rock napon Király Viktor, Tóth Gabi és Széles Iza koncertezik. A családok számára hirdetett ingyenes rendezvényen a gyerekekről sem feledkeznek meg: pénteken az Alma együttes, vasárnap pedig a Napraforgó együttes ad műsort.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!