Kultúra

2014.08.12. 16:00

A teremtett világ szépségét festi - Fülöp Lajos képei Füreden

Viszonylag kevés képből álló, de mégis reprezentatív anyaggal mutatkozott be a város lakóinak és más művészetbarátoknak a Balatonalmádiban élő Fülöp Lajos festőművész.

Győrffy Árpád

A Kisfaludy Galériában a hónap eleje óta látható tárlat megnyitóján Hári Lenke alpolgármester köszöntötte a nagy számú érdeklődőt, művészkollégákat, tanítványokat és más tisztelőket. A kiállítást megnyitó dr. Huszár Pál szerint Fülöp Lajos tudatosan, ugyanakkor tiszteletre méltó alázattal vállalja fel a művészet ősi feladatát, a teremtett világban, a környezetünkben és az emberben is meglévő szép felfedését, megmutatását. Festményeinek színvilága csodálatosan gazdag, egyszersmind visszafogottan harmonikus – fogalmazott.

Fülöp Lajos balatonfüredi kiállítása (Fotó: Győrffy Árpád)

A 75. évében járó művésznek a füredi a 129. önálló tárlata. A kiállított harmincöt képből három modern alkotás, többi a tőle korábban megszokott tematikát követve, a körülötte, körülöttünk lévő tájat mutatja be. Többségében az életének hosszabb korszakát elkísérő Balatonról, Balaton-felvidékről, az aligai, paloznaki, füredi partokról, a tanúhegyek vidékéről, a Bakonyról, de a távolabb lévő Szigetköz buja tájairól, sőt kanadai kikötőről is láthatunk sajátos színvilágú, a lágy árnyalatokat, sejtelmes fényeket átélhetően visszaadó képeket. Természetet szerető emberként mindenben a hangulatot keresem, a táj lelkét, a fényeket próbálom megfogni – fogalmazta meg a művész maga is, miről szólnak a képek.

Korábban zömében akvarellel dolgozott, de ahogy a füredi anyag is mutatja, megfordult a régi arány, ma már az olajképek vannak többségben, de ezekkel is továbbvitte azokat a hangulatokat, amiket az akverelleken megszerethettek tőle a nézők.

Olvasóinknak sajnos nem ajánlhatjuk, hogy nézzék meg Füreden a képeket, mert egy közbejött másik kiállítás miatt a tervezett szombat esti zárás helyett szerdán leszedik az anyagot. Talán majd máshol,a százharmincadikon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!