Kultúra

2014.09.12. 14:55

Csak egy szál gitár és semmi más

Veszprém - Visszatérő vendégek és új fellépők is színesítették a héten az egyetemen megrendezett Egygitáros Minifesztivált, ami különleges hangulatú koncertjeivel immár kihagyhatatlan programja az akusztikus muzsikát kedvelő embereknek.

Szabó Péter Dániel

Az idén harmadik alkalommal megszervezett rendezvénynek minden évben állandó fellépője, biztos pontja a Budapesten élő gitáros, Hangácsi Márton. - Több okból is kötődöm Veszprémhez. A zalaegerszegi gimnáziumi évek alatt volt egy zenekarom, amivel több ízben is koncerteztünk városban az Élő-Zene Egyesület segítségével, sőt, a 2012-es Utcazene Fesztiválra is régi ismerősként jöttem, hiszen ott is felléptünk már korábban a bandával. Csak hab volt a tortán, hogy sikerült megnyernem az egyedi hangulatú rendezvény utcazenész versenyét, amelynek az Egygitáros Minifesztiválra való meghívást is köszönhetem mondta el kérdésünkre a gitáros, aki immár harmadik esztendeje visszatérő fellépője, biztos pontja az egyetemi programnak. Nagy kihívás egy ilyen intim hangulatú koncert, hiszen szemtől szemben vagyok a közönséggel, azonnali visszacsatolást kapok az emberektől, hiszen mindenki csak rám figyel a koncert alatt. Mondhatnám azt is, hogy lehull a lepel, csak én vagyok és a gitárom. Másrészt viszont ez az akusztikus zene igazi terepe és lényege is egyben tette hozzá Hangácsi Márton, aki koncertjén a különleges zenei átdolgozások mellett több saját szerzeményt is eljátszott, amelyek a tervek szerint jövő januárban megjelenő első nagylemezén kapnak majd helyet.

Visszatérő vendégként adott koncertet Hangácsi Márton gitáros (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Amíg Marci a színpadon varázsolta el a közönséget, addig Felföldi Gábor közművelődési titkárt, a minifesztivál szervezőjét faggattuk az idei tapasztalatokról. - Szerencsére az első két napban velünk voltak az égiek, s az eredetileg megálmodott helyszínen, az egyetem B és J épülete közötti parkban tudtuk megtartani a koncerteket. Különös hangulata van ennek a helynek, a fenyőfák között felállított színpadon talán még a dalok is másképp szóltak - mondta el kérdésünkre Felföldi Gábor.

Hozzátette, az elmúlt három év szerencsére bebizonyította, hogy van igény az ilyen jellegű zenei programokra is a kampuszon. Estéről estére sokan voltak kíváncsiak a koncertekre, nemcsak egyetemisták, hanem idősebb városlakók is. A fellépők listája egyébként részben állandó, hiszen a megzenésített versekkel érkező Berzevici Zoltán, az egyedi stílusú dalaival hódító soproni gitáros, Zselenszky Tamás minden évben fellépett nálunk, ahogy régi barátunk Illésfalvy Iván vagy épp Hangácsi Márton is. Másrészről viszont szükség van egyfajta rotációra is, hiszen az emberek kíváncsiak az újdonságokra is, ezért invitáltuk meg idén Veszprémbe a környéken jól ismert, egyedi hanggal megáldott Dávid Rolandot, az Utcazene Fesztiválon nagy sikert arató TükeZoo frontemberét Babarci Bulcsút és a Colombre Band gitárosát, Váray Lászlót - jegyezte meg Felföldi Gábor.

A közművelődési titkártól megtudtuk, jövőre is biztosan lesz Egygitáros Minifesztivál, előtte azonban ősszel olyan zenekarok lépnek színpadra az egyetemen, mint a megalakulásának 25. évfordulóját nagy koncerttel ünneplő Gyöngyhalász Latin Zenekar, de Földes László Hobo Ady-estjének is otthont ad novemberben az E-kamara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!