Kultúra

2014.09.08. 17:00

Vágfalvi, a Balaton festője

Tihany - Vágfalvi Ottó életmű-kiállításán a vendégeket Korzenszky Richárd OSB, a Tihanyi Bencés Apátság perjele köszöntötte. A tárlatot Veszeli Lajos festőművész nyitotta meg.

Hegyi Ilona

Sokan jöttek el a kiállítás megnyitójára a Tihanyi Bencés Apátság Galériájába. A Balatonalmádiban élő Veszeli Lajos ajánlotta a közönség figyelmébe a tárlatot. Szívvel-lélekkel beszélt Vágfalvi Ottó munkásságáról, életútjáról, a közelgő 89. születésnapjáról. A kiállítás 2014. november 9-ig látható.

 

Vágfalvi Ottó képeit már gyerekkoromban ismertem, mivel a művészet szeretetére szüleim és nagyszüleim neveltek. Személyes kapcsolatba is kerültem a művésszel kiállításszervezőként, sok élményét megosztotta velem. Vágfalvi Ottó 1925-ben született Szerencsen. A Képzőművészeti Főiskolán Burghardt Rezső és Berényi Róbert, valamint Bencze László tanítványa volt. 1949 óta él a Balaton keleti csücskében, Balatonfűzfőn. 1957- 1978-ig a helyi művelődési ház igazgatója. A képzőművészeti szakkör alapítója és egyben vezetője is volt. Számtalan képe készült ebben az időben. Művészi meglátásait leginkább a tájképekben tudja kifejezni, kitartóan kutatja azt, ami az évszakonként változó tájban állandó. Képeinek hatását a formák egyszerűsítésével, a színek kifejezőerejének fokozásával éri el.

A november 9-ig nyitva tartó tárlaton 83 festmény látható, amelyből 37 olaj, 46 akvarell (Fotó: Penovác Károly)

A tokaji táj szépsége, a Bodrog lenyűgöző látványa és Miskolc meghatározó szerepet töltött be Vágfalvi Ottó életében. 1952 óta állít ki. Alkotásai megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériában, a tokaji, keszthelyi, szerencsi múzeumokban, több köz- és magángyűjteményben. Számtalan önálló kiállítása volt. Munkái szerepeltek Jugoszláviában és Csehszlovákiában. Vágfalvi Ottó akvarelljei pályája kezdeti szakaszában készültek az 50 -60-as években. Színben, formában változott. Portréin családtagjait ábrázolja.

 

Felesége, Ilonka szépségét sok festményén megörökítette. Kettejük viszonyát a színek játékával fejezi ki, itt a lágy és erős ecsetvonások is szerepet játszanak. A lágy vonások a szeretetről, gyengédségről, az erősebbek pedig Ilonka néni karakán egyéniségéről vallanak. Önarcképe, portréja lendületes ecsetvonással készült és színkavalkád jellemzi. A művész sokoldalúságáról vall. Kedves párja személyével erőt, nyugalmat, biztonságot ad Vágfalvi Ottónak, hogy minél ismertebb művész váljon belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!