Kultúra

2014.12.07. 16:24

Kallai Sándor kiállítása nyílt az egyetem aulájában

Kallai Sándor alkotásait az eleven megfigyelés jellemzi, mondta Veszeli Lajos kollégájának kiállításának megnyitóján az egyetemi aulában.

Balla Emőke

Kallai Sándor festőművész kétszázhúsz csoportos kiállításon szerepelt alkotásaival, legutóbbi, Visszanéző című tárlata a negyvenkettedik önálló bemutatkozása. Veszeli Lajos festőművész, a Veszprémi Művész Céh céhmestere megnyitójában Kallairól, mint ragyogó kollégáról és szerény emberről beszélt.

Ötven évet tanított, igaz pedagógus, olyan életút van mögötte, ami nagyon ritka. Lényéből adódik, hogy ő nem a katedrán volt tanár, hanem a rajzteremben. Pedagógus lelkület van benne, megtalálta otthonát a gyerekek között, valószínűleg ezért is nem állt rá előbb a művészeti részre, az alkotásra. Mit adott neki a fiatalság? A fiatal mentalitás Kallai Sándor képein is látszik, hangsúlyozta Veszeli Lajos. "A játékosság benne van egész lényében. Alkotásaira jellemző, ami a lényéből fakad, az eleven megfigyelés, ebből gazdagította, alkotta műveit. Soha semmi nem lendíti ki derűs nyugalmából, szertelen mozdulat nincs a képein. Átgondoltak alkotásai, olyanok mint a lénye. Ritka az, amikor ennyire találkozik a mentalitás az alkotási lázzal".

A festőművész megnyitójában elemezte kollégája képeit, kiemelve közülük egyiket-másikat, az életképszerűeket, az illuzórikus visszaemlékezéseket, például azt, amelyiken édesanyjának kakasát festi meg. Áhítat című képe naturális festmény, kitűnő fényekkel, ecsetjátékokkal. Friss, örvénylő színeket használ, a Sejtszőttes című alkotásnak fantasztikus a színvilága, ugyanakkor grafikai elemek is vannak benne. Tudatos színelméletet használ, képein megjelenik a humor.

A megnyitón Kallai Sándor családja zenélt, Kallainé Gutscher Ágnes zongorázott, Kallai Míra brácsázott.

A tárlat január 5-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!