Kultúra

2015.03.03. 16:20

Bencze Ilona: fegyelmezett életet követel a színpad és a színház világa

Veszprém - Billiárdokat költünk egymás elpusztítására vélt vagy valós sérelmeinkért, de nem tudunk bocsánatot kérni, megbocsátani. Fogcsikorgatva tanultam magam is ezt, de amikor ráéreztem az ízére, mázsás terhek görögtek le róla. Ezt fogalmaztam meg pár éve életem első könyvében, és ezt követem ma is - mondta Bencze Ilona.

Varga Róbert

A Jászai Mari-díjas színművészt az ötven legszebb magyar nő közé választotta egy magazin a közelmúltban.

Ki sem látszik a feladatokból. A Madách Színház nagy szuperprodukcióinak, a Mamma Miának, Nyomorultaknak, Az operaház fantomjának a játékmestere Szirtes Tamás rendező jobbkezeként - utóbbi előadásban szerepel is. Játszik, rendez, és ha még akad szabad pillanata, akkor önálló fellépéseket is vállal.

Amikor azt kérdeztük tőle, honnan van 67 évesen minderre energiája, az válaszolta, őt a munka és a feladat sarkallja, ez tartja mindig készenlétben. Fegyelmezett életet követel tőle a színház és a színpad világa. Amióta pedig megtanulta, hogy a dolgokat nem problémaként kell kezelni, hanem megoldandó fel-adatként, azóta könnyebben telnek a napjai, béke honol benne és egyfajta belső öröm. Ezért sem veszi fel soha az életben azokat az eléje kerülő kesztyűket, amelyek ettől eltántorítanák.

Ahogy a belső megnyilvánul, azt sugározza a külső  mondta Bencze Ilona, aki szerint az arc az élet lenyomata
Fotó: Göbölyös László

- Kezdetben úgy gondoltam, az élet egy futóverseny. Ma már inkább a magasugráshoz hasonlítanám. Nem lehet a lécet megkerülni, sem átbújni alatta, a sors visszaküld ugyanoda addig, míg meg nem oldom a rám mért leckét. Nincs két egyforma életpálya, és a lécmagasságok sem azonosak. A lényeg: bármilyen utat is járunk, a kudarcaink, megpróbáltatásaink, betegségeink mind-mind fontos életfeladatokat hordoznak, és azért vannak, hogy változtatásra ösztönözzenek.

Bencze Ilona számtalanszor szembesült azzal, hogy szépnek tartják. Ő úgy érzi viszont, hogy nem a szépség a lényeg, hanem az, hogy mit közvetít az ember. A szépség és a tehetség pedig erősíti vagy gyengíti egymást. A csúnyácskát felragyogtathatja a tehetsége, annak hiánya viszont a szépet elcsúfíthatja.

Bencze Ilona nem ment el egyszer sem plasztikai sebészhez, azért, mert úgy gondolta, az arca az élete lenyomata. Nem tudna mit kezdeni színésznőként egy feszes, kifejezéstelen arccal. Ugyanakkor nem ítél el senkit, aki így próbálja megállítani az időt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!