Kultúra

2015.03.10. 17:20

Harmincöt éves a Nyirettyű

Balatonfüred - Van létjogosultsága ma is a népzenének, ez bizonyosodott be a 35 éves Nyirettyű Népzenei együttes legutóbbi koncertjén a Ferencsik János Zeneiskolában.

Tóth B. Zsuzsa

Az intézmény igazgatója, Steguráné Ormándi Barbara köszöntőjében elmondta, hogy a zenekar különleges színfoltja megyénk zenei életének. Gondűző muzsikájuk Balatonfüreden is jó kedvre derítette a közönséget, amely lelkes tapssal jutalmazta a ráadásban sem fukarkodó zenekart.



A 35 éves Nyirettyű zenekar tagjai: Mózner Mikós, Farkas László, Vecsey Ervin, Szabó Gábor, Mozsdényi György

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A Nyirettyű Népzenei Együttest a Badacsony Táncegyüttes kísérőzenekaraként szervezték három és fél évtizeddel ezelőtt a Tapolcai Zeneiskola tanárai és növendékei. Rövid időn belül alakult ki az ötfős felállás, amely közel 30 éve állandósult. A zenekar tagjai a megye három városában, Várpalotán, Veszprémben és Tapolcán élnek. Farkas László zenekarvezető hegedűn játszik, Szabó Gábor brácsán, Mozsdényi György bőgőn, Vecsey Ervin klarinéton és Mózner Miklós furulyán. A Nyirettyű Népzenei Együttes zenekar a nevét a kápaszerkezet nélküli népi vonótól kapta, a népzenészek a mai napig ezzel szólaltatják meg a brácsát és a bőgőt. A zenekar az elmúlt évtizedekben Európa számos országában szerepelt kísérőzenekarként. A zenélés mellett külön élményt jelentett a tagok számára, hogy eljutottak a görög tengerparttól a fehér éjszakákon át a svájci hegycsúcsokra is. Egy évtizede azonban többnyire már önállóan szerepelnek. Műsorukon Erdélytől Csallóközig őrzik és ápolják a magyar tájegységek énekes-hangszeres népi muzsikáját. Hangulatos, vidám önálló műsorukkal több alkalommal arattak sikert ausztriai fesztiválokon. Pályafutásuk egyik fénypontjának a barcelonai magyar estet tartják, ahol magyar népzenével ők képviselték hazánkat. Már sokadik zenekari naplójuk telik meg a róluk szóló cikkekkel, meghívókkal, plakátokkal. Játékukat felvételek őrzik, honlapjukon a legjobb összeállításaikat hallgathatják rajongóik.

A zenekar tagjai töretlen lelkesedéssel várják a szerepléseket, érződik játékukon, hogy népzenét játszani felüdülést jelent számukra. Nagy megtiszteltetésnek tartják a nemzeti kultúra megismertetéséért és ápolásáért kapott Pro Comitatu-díjat, amelyet a Veszprém Megyei Közgyűlés szavazott meg nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!