Kultúra

2015.06.09. 14:56

Az irgalmas szeretetet mindig gyakorolni kell

Veszprém - Jézus Krisztus evangéliuma az üdvösség, a megváltás és az irgalmas szeretet evangéliuma. Ezt a szeretetet mindig gyakorolni kell.

Balla Emőke

Nem vagyok szakértője a témának, keresztény emberként tudok nyilatkozni, mondta Márfi Gyula érsek.

- Elsősorban olyan embereket fogadunk be, akiket üldöznek, például földönfutóvá lettek a Közel-Keleten. Az Európai Unió szigorúan tiltja a megkülönböztetést, de úgy tudom, Magyarországtól azt várja el, hogy inkább muszlimokat fogadjon be. A keresztény ember minden embert felebarátjának tekint, a bajban lévőkön igyekszik segíteni, függetlenül azok fajtájától, bőrszínétől vagy vallásától. Mivel azonban a legnagyobb veszélyben most az üldözött keresztények vannak - Közel-Keleten és Afrikában is -, elsősorban azt tartanám ideálisnak, ha őket fogadnánk be. Más vallásúakat sem szabad kizárnunk, főleg akkor, ha ők megélhetési gondokkal küzdenek, figyelembe véve természetesen az ország befogadóképességét is.

Márfi Gyula katolikus érsek

Steinbach József református püspök a bevándorlással kapcsolatban úgy fogalmazott: Vallom, a jelen szenvedéseit enyhíteni kell. Minden szenvedő emberen segíteni kell. Erre sokféle bibliai igét idéznek manapság, jövevények befogadásáról, egymás befogadásáról. Ne felejtsük el, az ókori és a krisztusi vendégszeretet sem jelentette soha azt, hogy a vendéglátó, vég nélkül és határok nélkül biztosította a vendéglátás és befogadás irgalmas cselekedetét, soha nem adta át nekik a házát. Csupán néhány napról, éjszakáról volt szó, és az illető ment a dolgára. Ránk, mindennapi emberekre, Isten nem a világ összes nyomorúságát bízta, hanem a közvetlen környezetünket, azt a kultúrát, azt az ügyet, ami a miénk. Ez Európában még mindig a keresztyénség ügye, Jézus Krisztus evangéliuma, a megváltás evangéliuma. Szégyellhetjük magunkat, hogy ezzel kapcsolatban szinte mindent feladtunk, miközben távolabbi földrészeken keresztyének ezrével halnak kínhalált, és arról alig beszélünk. Jézus Krisztus evangéliuma az üdvösség, a megváltás, és az irgalmas szeretet evangéliuma. Ezt a szeretetet mindig gyakorolni kell, a bevándorlás kapcsán is! Ezért imádkozzunk a nagyvilág felelős vezetőiért, mert egyedül nekik lenne lehetőségük arra, hogy átgondolják, és az ő vezetésükkel mi is átgondoljuk, milyen közös, értelmes vállalásaink lehetnek, hogy ezek az emberek, saját otthonukban, ahová az Isten helyezte őket, emberhez méltóbb életet élhessenek.

Steinbach József református püspök

Az evangélikus egyház idei igéjét kell figyelembe vennünk, amiként Pál apostol fogalmazott: " Fogadjátok be egymást, ahogyan Krisztus is befogadott titeket Isten dicsőségére" (Róm 15,7). Elsőrendű az élet tisztelete és az emberi méltóság megbecsülése, mondta Polgárdi Sándor evangélikus esperes. Aggodalomra ad okot, az ember szíve összeszorul, ha azt látja, hogy sok ember elindul a tengeren és nem ér partot: nemcsak a kormánynak, de minden embernek van felelőssége. Istennek van egy lelki és egy világi kormányzása, a világi kormányzás mindent megtesz azért, hogy ezt a kérdést megoldja. Fel kell hívni a figyelmet a kérdésre, a karitatív szervezetek is segítséghet tudnak nyújtani.

Polgárdi Sándor evangélikus esperes

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!