Kultúra

2015.06.06. 13:04

Nyugdíjasok mesemondó versenyét rendezték

Veszprém - A mesében megnyílik a lélek a jó, a nemes és a szép befogadására, mondta Némedi Lajos a nyugdíjasok mesemondó versenyén.

Balla Emőke

Veszprém alpolgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott: a mese Isten legnagyobb ajándéka, az ember legszebb találmánya. A mese erősíti a lelket, a szívet, megtanít jóra, szépre. A mese értéket közvetít a gyerekeknek, tanulságot ad számunkra. Vannak nehézségek, megoldásra váró problémák, de a mese segít, mondta Demeter Ferenc, a Veszprém Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége elnöke. Mindketten hoztak és előadtak egy-egy mesét is: Némedi Lajos Móra Ferenc A pillangók királya, Demeter Ferenc pedig Romhányi József A róka és a holló variációkat.

A nyugdíjasok mesemondó versenyét negyedik alkalommal rendezte meg a Veszprém városi nyugdíjasok egyesülete a megyei rendőr főkapitányság színháztermében. A Meseparádé célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a generációkat, nagyszülőket, unokákat, tájékoztatott a szervező, Ábrahám Emilné. Nyugdíjas klubokban hirdették meg a programot, idén tíz mesemondó és egy csoport vállalta a megmérettetést. Elsősorban veszprémiek jelentkeztek, Pápáról egy  mesemondó érkezett. Volt, aki fejből mondta el  kedvenc meséjét, mások olvasták azt, szép, lélekhez szóló előadásban. A versenyt egy mesejáték zárta; az Őszidő nyugdíjasklub tagjai A szomorú királykisasszony című népmesét mutatták be, jelmezbe öltözve. A vidám, kedves produkció nagy sikert aratott, a csapat elnyerte a közönség és a zsűri - Némedi Lajos, Kovácsné Üveges Gabriella és Szente József - tetszését. Bár ezen a délelőttön mindenki nyert, az első helyezést az Őszidő nyugdíjasklub előadása szerezte meg, csakúgy, mint a közönségdíjat. Második lett Horváth Matild, a Cholnoky nyugdíjasklub tagja, A három kívánság című népmese ízes, szép előadásával, harmadik Horváth Lászlóné, a Pápai Irodalmi Önképzőkör tagja, A tojás című mese előadásával.

A Napló különdíját, az olvasók beküldött receptjeiből összeállított Csokoládés finomságok című könyvet Klein Béláné, a Cholnoky nyugdíjasklub tagja kapta, egy Andersen mese megszólaltatásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!