Kultúra

2015.07.26. 10:12

Hollywoodi filmeken a veszprémi egyenruhák

Tapolca - A Tóth István veszprémi mester szabósága által készített díszegyenruhák számos hollywoodi produkcióban, díjnyertes filmekben is feltűntek.

Tóth B. Zsuzsa

A korhű díszegyenruhák, nemesi viseletek és még forgalomban lévő díszegyenruhák kiállításának megnyitóján Rausz István, a Tapolcai Rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy a ruhaköltemények ízelítőt adnak a több mint 100 darabos gyűjteményből.

A különleges tárlatot Rausz István és Nagy Judit nyitotta meg
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságról érkeztek, augusztus közepéig lehet azokat megtekinteni. Tóth István veszprémi szabómester egyenruha-szabászatával a magyar kultúra egy fontos szegmensében végzi a hagyományőrzést. Munkája során szem előtt tartja a kulturális értékek megmentését, átörökítését is.

Családjában az egyenruha-készítés hagyománya generációról generációra öröklődik, édesapja egyenruhaszabóként kereste a kenyerét, felesége női szabómester, gyermekei is a szakmában dolgoznak. Munkásságáért 1999-ben az Év Vállalkozója díjat kapta, idén a honvédelmi minisztertől vehette át a Honvédelemért-díjat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!