Kultúra

2015.11.13. 15:42

Gryllus Vilmos Finnországban

A Révfülöpön működő Magyar -Finn Baráti Egyesület Sodankylävel ápol jó kapcsolatot. A nyelvi nehézségek áthidalására a kezdetektől fogva Kristó Judit személye garantálja, hogy minden zökkenőmentesen alakuljon.

Civil Tudósítónktól

A települések között jó a kapcsolat, fiatalok és idősebbek kölcsönösen látogatják egymást, közös programokban vesznek részt. A közelmúltban Riikka Maijanen édesanyjával látogatott Magyarországra, itt ünnepelte születésnapját magyar barátainál, akik gondoskodtak arról, hogy jól érezzék magukat. Ő is mindent megtesz azért, hogy a kiutazók ne szenvedjenek hiányt az ellátásban. Kiváló vendéglátó, jó szervező. Kiválóan beszél magyarul és még anyanyevén kívül angolul, németül, franciául, olaszul. Az Északi Fény Házának fő munkatársa, zongorázik, énekel, háztartást vezet, kilenchektáros farmján állatok, és a legkülönlegesebb köztük a terelőkutya, egy mudi, Magyarországról való.

Gryllus Vilmos

A repülőgépről leszállva első útjuk Kisújszállásra vezetett, mert éppen akkor zajlott az első mudifesztivál. Utána jöttek a révfülöpi barátokhoz. Szállást Balatonrendesen kaptak. Innen indultak megismerni a környék újdonságait. Megfordultak Zánkán, a Káli-medencében, Sümegen, bebarangolták Budapestet. Amikor Riikka visszament szülőhazájába, még nem is sejthette, hogy kitüntetik mint a Finn -Magyar Társaság sodankyläi szekció vezetőjét.

Levélben számolt be erről: Huszonöt éve kezdtem érdeklődni a magyar kultúra iránt, sokszor és sokat hallgattam Kaláka-zenét. Most egy kitűnő lehetőséget kaptam, hogy kedvenc zenémet halljam, mert Gryllus Vilmos itt volt Finnországban. A Finnországi Magyarok Egyesülete és a Balassi Intézet három gyerekkoncertet rendezett október végén: Ouluban, Espoóban, Tamperében. A koncertek nagyon fontosak a magyar gyerekeknek, mivel itt finn környezetben és kultúrában élnek. Ritkán hallanak magyar nyelvet az otthonukon kívül. Az oului koncerten voltam, 350 kilométer Sodankylätől! Nagyon forró volt a hangulat, és hangos! Gryllus Vilmos nemcsak énekelt, mesélt is. Sok dal ismert volt a gyerekeknek, úgyhogy tudtak énekelni vele. Én is nagyon élveztem a jó zenét és a szép magyar nyelvet. Kellemes meglepetés volt, hogy találkoztam Gryllus Vilmossal még ráadásként Helsinkiben, mert a Finn Magyar Társaság 65. évfordulójának ünnepén is zenélt, amikor átvettem eddigi munkámért az arany érdemjelet, amely hosszú távú tevékenységem elismerése.

A barátságra

Várom, mikor lesz a következő alkalom, hogy elmehessek a koncertjére.

Riikka Maijanen

Sodankylä, Lappföld

A magyar barátok mondták neki, a beszédén nem érezhető akcentus, nagyon tisztán formálja a szavakat. A válasza az volt, még az első egyhetes nyelvi kurzuson is magyar dalokat tanult, ezáltal csiszolódott a kiejtése. Nagy kincse a Finn- Magyar Társaságnak és a révfülöpi barátoknak is Riikka Maijanen.

Szerző: Perger Katalin


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!