Kultúra

2015.11.13. 20:57

Diákok szavaltak a magyar nyelv napján

Balatonfüred - Közös szavalással a Kiserdőben, könyvbemutatóval, óriás szókirakós nyelvi játékokkal, valamint nép- és komolyzenei koncertekkel ünnepelték a településen a magyar nyelv napját.

Kekk Sára

Idén is megemlékeztek a magyar nyelv napjáról a városban, ahol a hagyományos irodalmi programok mellett ezúttal a zene és a gasztronómia is helyet kapott. Már pénteken elkezdődött a háromnapos programsorozat, ahol elsőként Orbán János Dénes költővel közösen mondták el a diákok a Kiserdőben, az egykori kőszínház oszlopainál a költő Nem párnák között című versét. Az ünnepi megemlékezésen közel kétszáz diák vett részt a városban, illetve idén már az óvodásokat bevonták a közös szavalásba. A Balatonfüredi megemlékezéssel egy időben a régi partnervárosok, Debrecen, Szolnok, Kecskemét és Nagyszalonta is csatlakozott a magyar nyelv napjához köthető programokhoz, és a balatonfürediekkel egy időben ők is elszavalták Orbán János Dénes versét. Ezután Kéri Kitty színművész szavalt és a Lóczy diákszínpad tanulói is műsort adtak.

A diákok közösen mondtak el egy verset a Kiserdőben, az egykori kőszínház oszlopainál
Fotó: Kekk Sára

A Kisfaludy Galériában illetve a színpadon délelőtt általános iskolások és gimnazisták vettek részt nyelvi vetélkedőkben, illetve kipróbálhatták, mennyire kreatívak az óriás szókirakóban.

Délután a Vaszary Galériában, a József Attila-díjas író, Ferdinandy György legújabb, Fortuna szekerén című, válogatott elbeszéléseket tartalmazó kötetét mutatták be, közvetlenül utána pedig Dinnyés József dalnok énekelt megzenésített verseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!