Kultúra

2016.03.30. 12:32

Emlékkiállítás közadakozásból

Pétfürdő – Különleges a tárlat, hiszen ezek a képek nem intézmények raktáraiból, termeiből kerültek elő, s nem is tudatos tervezőmunka válogatta őket Újhelyi Gábor gazdag életművéből. A kiállítás közadakozásból jött létre.

Szabó Péter Dániel

Angeli Katalin, a házigazda Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár igazgatója mondta el mindezt a 2005-ben elhunyt Újhelyi Gábor tiszteletére a közelmúltban rendezett emlékkiállításon. – Ezek a képek otthonok mélyén rejtőztek, meghitt lakásokban függtek a falon. Most pedig itt vannak Mészáros Imre grafikusművész jóvoltából egy kiállítássá komponálva, kilépve abból a miliőből, ahol eddig küldetésüket teljesítették. Egymást erősítve sugározzák az életörömöt, a szépségbe és harmóniába, a humánumba vetett hitet. Mindazt, ami alkotójuk, Újhelyi Gábor hitvallása volt – tette hozzá az igazgató.

Tamás Ákos és Hegyeshalmi László együtt emlékeztek egykori tanárukra a megnyitón
Fotó: Stéger Ági

A megnyitón elhangzott, a 2005-ben elhunyt Újhelyi Gábor, a sokoldalú reneszánsz ember élete vezérelvének tanítványai szolgálatát tartotta. Polihisztor, mondták róla, hiszen tanított, verselt, írt, festett, kórusban énekelt, színjátszó körben játszott, szakkört szervezett, érméket gyűjtött, s életre hívta a Thuri György Gimnázium rajz tagozatát.

Kilián László, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese is méltatta egykori tanárát

Tamás Ákos, a Herendi Porcelánmanufaktúra tervező iparművésze tündéri egyéniségnek nevezte egykori tanárát, Újhelyi Gábort, akinek szeretetéből a mai napig építkezni tud. Hegyeshalmi László, a veszprémi Művészetek Háza igazgatója a Thuri gimnázium rajz tagozatának különleges, alkotói hangulatáról beszélt.

Öveges Ernő várpalotai festőművész nézi a kiállítás képeit

– Nem egy zseniképző volt a tagozat, sokkal inkább útravalót, igazodási pontot adott az élethez – hangsúlyozta. – Hatalmas gyermeki nyitottság volt benne a másik ember iránt, idézte fel egykori tanára alakját Kilián László, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese, aki Újhelyi Gábor humán műveltségét méltatta a megnyitón.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!