Kultúra

2016.03.21. 11:09

Könyvbemutató a Hamvas-napokon: Nehéz nem szatírát írni

Balatonfüred – A Hamvas-napok első estéjét borkóstolóval egybekötött könyvbemutatóval zárták, ahol egy igazi különlegességet, Hamvas Litai című könyvét is megismerhették az érdeklődők.

Kekk Sára

A pénteki, hagyományos megemlékezés után egymást követték a Hamvas szellemiségéhez kötődő programok egész hétvégén. Az első estét – a szokásoknak megfelelően – ismét egy borkóstolóval egybekötött irodalmi est zárta.

Stamler Ábel, Szakács Gábor és Palkovics Tibor beszélgetéséből ismerhettük meg Hamvas műveit

A programsorozat különlegessége, hogy itt került sor az eddig csupán kéziratban lévő írásokat tartalmazó legújabb, Nehéz nem szatírát írni című Hamvas-kötet bemutatására. A könyv az életműsorozat 29. köteteként látott napvilágot, és Hamvas Béla szatirikus szépirodalmi írásait tartalmazza. Jórészt a politikai és társadalmi élet ferdeségeit kigúnyoló írásokról van szó, melyek aktualitása egyszerre könnyfakasztó és megdöbbentő. Ebben a kötetben kapott helyet Hamvas Béla egyetlen drámája is, mely igazi, klasszikus vígjátékként remekül illeszkedik a kacagtató írások sorába.  A könyv kiadásával lezárult az író szépirodalmi életművének ciklusa.

Emellett egy igazi különlegességet, Hamvas Litai című könyvét is bemutatták az érdeklődőknek a hagyaték gondozói: Palkovics Tibor és Szakács Gábor. A feleségéhez, Kemény Katalinhoz szóló írását saját kezűleg hajtogatta könyvecskévé az író, az akkor ötvenhat oldalas munkát az eredeti kézírással és átírásával együtt adták ki. A kiadó vezetői a beszélgetés során elmondták, Hamvas remete-hegyi otthonát 1945-ben bombatalálat érte, amely lényegében az egész könyvtárukat és a kéziratokat is elpusztította, de a feleségéhez írt személyes hangvételű kézirat épségben maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!