Kultúra

2016.03.30. 15:55

Óra, csipke, rugó és fűrész

Ajka - A Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő- központ kiállítótermében a minap Fénytörés címmel megnyitották Boda Balázs festőművész kiállítását.

Civil Tudósítónktól

A Paloznakon élő alkotó rajzkészségére már gyermekkorában felfigyeltek. Anyai nagyanyja tanította meg a grafika és akvarellfestészet alapjaira. Ajkán láthatta volna meg a napvilágot, de mivel abban az időben Ajkán nem volt szülészet, így Devecserben született. Tanulmányait Budapesten kezdte, majd a győri bencés gimnáziumban tanult. Művészi hajlamának előtérbe kerülése miatt, elhagyva az iskolapadot, munkába állt, levelező tagozaton tett érettségi vizsgát. Az Operaházban színpadi díszítő, az MTV-nél díszletfestő, a Filmgyárban berendezőmunkát folytatott. Jelentkezett a Képző- és Iparművészeti Főiskolára, ahova nem vették fel, ezért autodidakta módon fejlesztette képességét. 1984-től szellemi szabadfoglalkozású festő lett. 1986-ban a Balaton-felvidékre, Paloznakra költöztek, majd 1990-ben Óbudavárra. A füredi Art-East Galéria művészeti vezetője volt. 2000 óta tagja a Veszprémi Művész Céhnek. Feleségével létrehozták az Óbudavári Képíró Műhelyt. Paloznakra 2007-ben tértek vissza, és Paloznaki Képíró Műhely néven nyitották meg galériájukat. Képzőművészeti tevékenysége mellett szívesen fotografál és ír - tudtuk meg többek közt a tárlat megnyitóján Csabai Tibor grafikustól.

Csabai Tibor és Boda Balázs a kiállítás megnyitóján

Boda Balázs ajkai kiállításának címe a Fénytörés. Ha a fény két eltérő optikai sűrűségű közeg határára ér, akkor annak egy része visszaverődik, másik része, ha az nem merőleges irányból, hanem eltérő szögben érkezik, az új közegbe lépve megtörik. A fénytörés egy optikai jelenség.

Az idő vasfoga című alkotás. Az alkotóművész látásmódjától, érzelem- és értelemvilágától függően az anyagok,
a csipke, a fűrésztárcsa, elveszítve eredeti rendeltetését,
az alkotás részévé válik

Az alkotóművész látásmódjától, érzelem- és értelemvilágától függően az anyagok, tárgyak, a drótháló, óra, csipke, rugó, fűrésztárcsa, szeg, elveszítve eredeti rendeltetését, az alkotás részévé válik. Az alkotóművész közöl vele, mondandójának kifejezőeszközévé válik, látványvilágával elgondolkodtat, megdöbbent, élményt sugároz, így születik meg a kitalálás művészete nyomán a műalkotás, mely figyelmeztet az élet valóságára.

Csabai Tibor e gondolattal összegezve ajánlotta a kiállításon látható alkotásokat: A dolgok formája az anyagból ered, lényege az anyagtalanból származik . A kiállítás április 5-ig tekinthető meg.

Szerző: Sipos Ottó Tibor




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!