Kultúra

2016.04.01. 18:12

Utólag is bizonyítottak: Áfra János költő kapta az idei Sziveri-díjat

Veszprém – Áfra János költő, szerkesztő, műkritikus kapta az idei Sziveri-díjat.

Balla Emőke

A Sziveri János-díjat az 1990. február 1-jén elhunyt vajdasági költő, Sziveri János emlékére alapították 1992-ben. A díjat a Sziveri János Baráti Társaság ítéli oda azok számára, akik olyan költői tevékenységet mutatnak, mely felfedezésszámba megy, vagyis az illető még nincs benne az irodalmi köztudatban. A baráti, szakmai alapokra épülő Sziveri Baráti Társaság elnöke, Reményi József Tamás a Dubniczay-palotában tartott péntek esti díjátadó ünnepségen úgy fogalmazott: minden évben olyan alkotó kapja a díjat, aki már „letett valamit az asztalra", ugyanakkor még nincs sok elismerése, ők azonban tudják, milyen tehetség lakik benne. Végigtekintve az elmúlt huszonöt év díjazottjainak listáján, elmondható, hogy azok, akik megkapták a díjat, utólag is bizonyították, hogy érdemesek voltak rá. Az elmúlt évet összegezve Reményi József Tamás elmondta, megjelent egy tanulmánykötet Sziveri költészetéről. Véleménye szerint Sziveri szellemét, emlékét akkor tudják méltón ápolni, ha az utánuk jövő nemzedék is felfedezi magának Sziverit, azok, akik személyesen nem ismerhették őt.

Benes József képzőművész, a Sziveri-díjas Áfra János költő és Reményi József Tamás, a Sziveri Baráti Társaság elnöke
Fotó: Penovác Károly

Az idei Sziveri-díjat az 1987-ben született, kétkötetes költő, Áfra János kapta. Géczi János, a Sziveri Baráti Társaság tagja laudációjában úgy fogalmazott: „Áfra János mindkét verskötete (Glaukóma, Két akarat) az életrajz és az önéletrajz mintájára szerveződött. Szokatlanul kompakt művek, üdvözlendően sokszínűek, természetes modernitással, a tárgyias-objektív nyelv számos regiszterén megszólalóak, zenei és képzőművészeti eljárásokat hasznosítóak. Kidolgozott, egyéni antropológiája van, melyben egymáshoz pontosan illeszkednek a testről, a lélekről és a szellemről vallott képzetei. A költészeten túl a filozófiát is műveli és a képzőművészetet is. Áfra János egyetemi tanulmányai szerint tanulta a filozófiát, s tárlatai szerint festőmester."

Áfra János megköszönte a díjat. Képzőművésznek ugyan nem nevezi magát, közölte, de szívesen ír képzőművészeti témákról. A díjazottnak – aki verseiből olvasott fel – Porga Gyula polgármester a város elismerését nyújtotta át, a Sziveri Baráti Társaság díját pedig Benes József képzőművész készítette. A Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész alkotásaiból a Dubniczay-palota Magtárában nyílt kiállítás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!