Kultúra

2016.11.22. 20:10

Bán Mór: A Hunyadiak krónikása

Pápa - Bán János író vendégeskedett az Edvy Malom hagyományos, Értékeink élőben című rendezvénysorozatának legutóbbi összejövetelén.

Babos Petra

Bán János, írói nevén Bán Mór elmondta, egyfajta tiszteletadás is Jókai felé a Mór név választása. Bán Mór nem kisebb célt tűzött ki maga elé nagyszabású történelmi regénysorozatával, mint hogy színes, mozgalmas tablóba foglalja a Hunyadiak dicsőségben és tragédiákban egyaránt bővelkedő korszakát.

- Nem gondoltam, amikor az első Hunyadi-könyv elkészült, hogy ekkora sikere lesz. Azt sejtettük, hogy sikere lesz, hiszen az adta a könyvsorozat megírásának és kiadásának az ötletét, hogy hiányoltuk a magyar piacról az ilyen történelmi regényeket. Fontosnak tartottam, hogy olyan korszakot ismerjenek meg mélyebben az olvasók, amely dicsőséges, amelyre jó emlékezni, amely arról szól, hogy ha ez a nép akart valamit, akkor bámulatos eredményeket tudott elérni, például a szomszédos népekkel összefogva. Hunyadi János története kiválóan érzékelteti, hogy nem az elkülönülés, hanem az összefogás hozott eredményt - mondta az író.

Bán János, írói nevén Bán Mór a találkozón elmondta: hisz benne, hogy megmarad a papíralapú könyv- és újságolvasás kultúrája Fotó: Babos Petra

- Gyakran olvasok történelmi regényeket, s úgy éreztem, hogy ezt a sorozatot meg kell írnom. Amikor elkezdtem az anyaggyűjtést, kiderült, hogy rengeteg izgalmas részlet van a történelem ezen szakaszából, amit eddig senki nem ismert. Így örömmel vetettem magam bele a kutatómunkába s kezdtem megírni a sorozatot, amit rövidebbre terveztem - jegyezte meg Bán Mór, aki hozzáfűzte: hamarosan megjelenik a kilencedik kötet a tízrészes sorozatból. A Hunyadi-ciklus után az elmúlt 150 évet szeretné megírni.

Végül elmondta: hisz benne, hogy a nyomtatott sajtó nem fog eltűnni, s szerinte könyveket is fogunk olvasni a jövőben. Lehet, hogy kevesebben, mint most, de megmarad a papíralapú könyvolvasás kultúrája. Gülch Csaba újságíró beszélgetett az íróval a találkozón.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!