Kultúra

2016.11.28. 17:05

Hazai élmények, ismerősök - Ókovács Szilveszter a keresztény értelmiségiek rendezvényén tartott előadást

Veszprém - Hogyan lett harsonás, melyik gyerek ütött rá, és visznek-e opera-előadást vidékre, erről is beszélt Ókovács Szilveszter a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) rendezvényén.

Balla Emőke

A Magyar Állami Operaház főigazgatóját jól ismerik Veszprémben, hiszen itt született, itt járt iskolába. A KÉSZ veszprémi csoportja programján jelen voltak az egykori tanárok, diáktársak, és bár az előadó megjegyezte, hogy nehéz ismerősök előtt beszélni, valójában gyerekkora óta van benne kis exhibicionizmus, mondta Ókovács Szilveszter.

Beszélt a Csermák Antal Zeneiskoláról, arról, hogy az intézmény öntudatot, tartást ad a városnak, magával hozza a kórusélet, a szimfonikus élet fejlődését, a szakközépiskolát. Ha nem lett volna a zeneiskola, ő sem jutott volna oda, ahol most van. Az Operaház főigazgatójaként beszámolhat a Plácido Domingóval való kapcsolatról, arról, hogy a híres tenor az intézmény ének- és zenekarát kérte fel az Aida-turnéra, az előadást Európa több országában láthatják majd a nézők.

Ókovács Szilveszter hazai pályán nyerte meg a közönséget
Fotó: Penovác Károly

Elmesélte, miként lett harsonás: nem fért be a trombitakeretbe. Zenélni kezdett, az úttörőház fúvószenekarával a finnországi testvérvárosba is eljutott. Egy rendezvényen valaki azt mondta neki, hogy hamisan énekel, akkor kezdett éneket tanulni Ötvös Károly énektanárnál. Felelevenítette, hogyan lett a gimnáziumban sir Jeffrey , és azt, hogy mindig volt benne szervezési buzgalom, noha nem akart szervezni, csak más nem csinálta meg.

Négy gyereke van, rajtuk keresztül az ember megismeri önmagát, mondta. Legnagyobb fia, a tizenkét éves Benedek szervez, mint az édesapja; már az óvodában pártot alapított, a magyar gyerekek szövetsége pártot . A tíz és fél éves Zsomborral nincs közös vonása ( ő a feleségem gyereke , állította tréfásan, két gyereke van a feleségének és kettő neki, mondta), ő gitározik, a nyolcéves Juliska furulyázik.

A Magyar Állami Operaház hatalmas intézmény, magyar viszonylatban magasak a jegyárak, az Erkel Színházban megfizethetők az előadások; last minute színházjegy is kapható, olcsóbban, mint egy hamburger. A felújított Erkel Színházba az elmúlt három és fél évben több mint 700 ezren látogattak. A Gördülő opera keretében vidékre is visznek produkciókat; fontos, hogy a gyerekekkel is megszerettessék az opera műfaját. A látogatók korfájában van egy lyuk , a 25 és 40 év közötti fiatalok hiányoznak a nézőtérről, félő, hogy harminc év múlva nem lesz, aki operába menjen.

A monumentális produkciók - 150- 200 emberrel, hatalmas díszletekkel - anyagi okokból Nyugat-Európában nem turnéznak, Japánba, Kínába, az arab világba utaznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!