Kultúra

2016.11.14. 14:06

Ünnepi műsort szerveztek a zeneiskola hatvanadik születésnapján

Várpalota – Művelt, zeneértő és zenét szerető gyerekek kerültek ki a várpalotai zeneiskolából, mondta köszöntőjében Campanari-Talabér Márta a hatvanéves intézmény ünnepi műsorán.

Balla Emőke

A polgármester emlékeztetett arra, 1956-ban alapították az iskolát, de ha a tudás szívvel és lélekkel párosul, nehéz időszakban is lehet támogatni az értéket. Várpalotán a kultúra megtartó erő volt és maradt, ebben a zeneiskolának kiemelkedő érdemei vannak, hangsúlyozta Campanari-Talabér Márta. Az intézmény a közművelődés biztos pontja, a koncertek résztvevőinek mindig minőségi élményben lehetett részük.

A zeneiskola 2007 óta a Thuri György Gimnáziummal szimbiózisban működik, a kollégák munkájának köszönhetően az intézmény országos hírű lett, közölte Fenyvesi Zoltán intézményvezető. A zeneiskolások, művészeti csoportok, koncertek színesítették a város kulturális életét. Hergovics János intézményegység-vezető az alapítóknak, támogatóknak mondott köszönetet. A polgármester tíz pedagógusnak adott jutalmat, a várpalotai zeneiskolában eltöltött évek emlékére: G. Somos Margit igazgatónak, Dóczi István igazgatónak, Egyed Istvánné  igazgatóhelyettesnek, Csatkainé Tóth Gabriella zongora-szolfézstanárnak, Környei János  igazgatóhelyettesnek, Egyed József oboatanárnak,  Völgyesi Jánosné zongoratanárnak, Vecsey Ervin klarinét tanárnak, Löffler Mariann  fuvolatanárnak és Nyirő Gábor  zongoratanárnak.

A várpalotai zeneoktatás több mint 60 éves múltra tekint vissza,  az első zeneiskolások 1956 szeptemberében kezdték meg tanulmányaikat. Pár évvel később Hajmáskéren, Öskün és Pétfürdőn is felcsendültek a zene hangjai. Ősiben is van már furulya, szintetizátor és szolfézs oktatás. A zeneiskolában 17 zenetanár 18 féle hangszert oktat a 287 tanulónak.  Kórus, tanszakonként kamaracsoportok és  csengettyű együttes  színesítik az iskola profilját. A diákok  megyei regionális és országos versenyeken szép eredményeket érnek el, évente egy-két tanulót irányítanak a zenei pályára.

A Thury-várban tartott ünnepi hangversenyen a zeneiskola volt és jelenlegi növendékei, tanárai léptek fel, zongora, fagott, cselló, elektromos gitár és ének produkciókkal. Elhangzott egy ősbemutató is, Farkas Bence a zeneiskola alapításának 60. évfordulójára írt nyitánya, fúvósok előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!