Kultúra

2016.12.19. 18:35

Jövő nélkül nincs értelme a létnek

Veszprém - Advent négy gyertyájáról elmélkedett Nyiredy Maurus tihanyi lelkipásztori ügyekért felelős plébánoshelyettes vasárnap a Szent Anna kápolnában.

Forgács Ádám

Bencés Diákszövetség Veszprémi tagozata szervezésében megtartott vesperás ismét bensőséges hangulatban nyújtott lehetőséget arra, hogy kiszakadva a hétköznapi történésekből időt adjunk Istennek és felkészüljünk lelkiekben karácsony ünnepére.

- Az első adventi gyertya számomra arról szól, hogy az úr eljött, megszületett: ez történelem, tőle számítjuk az időnket, és ez hallatlanul fontos. A második gyertya azt jelenti, hogy a történelmi Jézus akkor lesz valódi üzenet számunkra, ha a hit Krisztusává válik - mondta a bencés atya.

A bencés atyák a vesperáson: balról a második Maurus atya
Fotó: Forgács Ádám

A történelmi Jézus és a hit Krisztusának megkülönböztetése egy protestáns szentírástudóstól, Ultmanntól származik - tette hozzá. - Mi, katolikusok úgy gondoljuk, hogy a kettőt nem lehet megkülönböztetni, vagyis megkülönböztetni lehet, de elválasztani nem. És a hit Krisztusa azért rendelkezik számunkra üzenettel és mondanivalóval, mert ott van mögötte történelmi Jézus. A hit Krisztusa döntő, mert arról van szó, hogy Jézus élmény, tapasztalat lesz-e számunkra. Valóban ki tudom mondani, hogy belőle-benne és általa élek - fejtette ki Maurus atya, aki szerint a harmadik adventi gyertya az áradó öröm.

- Jézus az öröm. Mindennapok öröme, persze nem mindig egyformán, valamikor árad, ragyog mint a fény, és van, amikor a mindennapok szürkeségében különösebb élményt nem jelent, de mégis ott van a meggyőződés, hogy velem van, akkor is, mikor a sivatag homokja csikorog a lábam alatt. A negyedik gyertya a jövőről szól és az első három gyertyának üzenete igazán ennek a negyedik gyertyának az üzenetében válik valósággá. Jézus története nincs elintézve a halálával se, sőt még a feltámadásával sem. Mert az Úr újra eljön. Jövő nélkül igazában nincs értelme az életnek, ezt a második világháború után az emberiség nagy stresszének
a tudtában fogalmazták meg
a tudósok. És ez valami fantasztikus, kell hogy a vágyainkat lángra gyújtsa, találkozhatok vele. Kezet szoríthatok vele, megölelhetem. És reményem szerint vele beléphetek az országába! - sorolta Nyiredy Maurus.

Ha az adventet csak valamiféle karácsonyi előkészületnek tekintjük, de ezt a jövőt elfelejtjük, és a mindennapos keresztény életünkben ez a jövő nincs ott mint eleven élmény, vágy, akkor lehetünk vallásosak, de igazán keresztények alig-alig - szögezte le végül Maurus atya.

A vesperás után a bencés diákszövetség szeretetvendégségre, forró teára, forraltboros, süteményes beszélgetésre várta a hívőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!