Kultúra

2016.12.02. 19:41

Modern kísérletezés

Balatonfüred - Harmadszor rendezte meg a Tempevölgy folyóirat kiadója a kétnapos Jókai-kutatók és a Jókai-kutatás seregszemléjét a városi múzeumban Balatonfüreden.

Forgács Ádám

Az utóbbi évek kutatási eredményei tették csak világossá, hogy Jókai modern és kísérletező elbeszélő volt, akinek kisprózája még számos meglepetést tartogat, és alkalmas lehet arra, hogy a mai olvasókat is megszólítsa.Tóbiás Krisztián, a Tempevölgy folyóirat főszerkesztője lapunknak elmonda: a Jókai Konferencia hosszú múltra tekint vissza.

Négyből három alkalommal itt, Füreden rendezték meg. Reményei szerint a helyszín állandósul a jövőben. A kétévente összehívott tanácskozásnak minden évben megvan a saját tematikája. Az idei konferencia témája Jókai máig felfedezésre váró novellisztikája - tette hozzá a főszerkesztő.

Véleménye szerint azért különösen érdekes a téma, mert a Jókai irodalom kevésbé ismert szegmeséről van szó. Néhány jól ismert regényén kívül az irodalomtörténészek is inkább a többi regényével foglalkoztak, de az író rövid prózáival, novelláival kevésbe - magyarázta a főszerkesztő.

Minden szekcióban három-négy előadás hangzik el, ezt követően megvitatják az elő-adás alatt felmerülő kérdéseket, illetve a közönség is fogalmazhat meg kérdést a témához kapcsolódóan.

Pénteken könyvbemutatóra is sor került: egy kötetben adták közre a tavalyi eszmecserén - amelyet Kisfaludy Sándorról és Kisfaludy Károllyól szólt - elhangzott előadásokat.

Az idei tanácskozásra egybegyűjtötték a most vizsgált novellákat, ez, valamint a pénteken és szombaton elhangzott előadások szövegei alkotnak majd egy kötetet, amit jövőre adnak ki - ismertette Tóbiás Krisztián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!