Kultúra

2017.01.29. 16:37

Hagyományaink nyomán - Roma folklór az AGÓRA-ban

Hagyományőrző roma táncest és azt megelőző előadás várta az elmúlt hétvégén az érdeklődőket a Veszprém AGÓRA-ban.

Jákói Bernadett

A VMK és a Gerence Táncegyüttes közös szervezésében megvalósult programon a cigányság néprajzi és hagyományőrző értékeivel ismerkedhetett meg a közönség. A Hagyományaink nyomán elnevezésű programsorozat keretében ezúttal a cigány kultúra több évszázados javaiból kaphattak ízelítőt az érdeklődők.

Gasztronómiai és viseleti bemutatók mellett egész napos táncoktatás emelte a rendezvény hangulatát. Vastag Richárd táncpedagógus, a népművészet ifjú mestere kezdeményezésére létrejött, egész estét betöltő programra az ország valamennyi tájegységéről érkeztek vendégek, előadók, táncosok. dr. Hámori Balázs néptáncpedagógus, népi hagyományőrző és kutató előadásában az erdélyi nagy tájegységet vizsgálva ismerhette meg a közönség a Mezőséget azon oldalról is, ahol a kutatások szempontjából még sok a feltárandó terület.

Fotó: Jákói Bernadett

Fókuszt helyezve azon néprajzi tájegység tánckultúrájára, amely vidékéről tánctanításban is részesítették a közönséget. A zenetörténeti visszatekintésben elsősorban a cigányzenész dinasztiákról, a táncok, táncelemek változásáról esett szó . A Mezőség, mint földrajzi és kultúrtörténeti tájegység meghatározásában nagyon nehéz egységes megjelölést használni, ezen a tudomány a mai napig dolgozik, néprajzi, ökológiai vizsgálatokkal tisztázzák, hogy ez pontosan hogyan lehet körbehatározni.

Az előadás részletesen kitért többek között arra is, hogy a honfoglalás idején a tájegységre érkezett magyarság milyen népcsoporttal találkozik itt, és milyen történelmi események hatására jut el oda, ahogyan ma ismerjük. A tánc és a muzsika tekintetében pedig arra is választ kapott a közönség, hogy miképpen változott a mezőségi tánc az elmúlt 100 év alatt.

Fotó: Jákói Bernadett

De fontos az, hogy a népi kultúra hagyományai a mai napig megmaradnak, tovább adhatók, amire jó példák  és kezdeményezések élnek már. A vendégek megkóstolhatták a jellegzetes cigánykenyeret, a punyát, a beás cigányzenei kultúrából hozott jellegzetes hangszereikből válogatva kipróbálhatták a tradicionális kannát, és a kanalat. A győri Romungro Együttes koncertjét követően a hajnalig tartó táncházzal egybekötött vidám mulatságról Salamon Ferenc és zenekara gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!