Kultúra

2017.01.13. 20:45

Mindent Széchenyiről

Pápa - Széchenyi István emlékezete - ez várja a Jókai Mór Városi Könyvtárba a következő hetekben ellátogatókat. A tárlat végigvezeti az érdeklődőket a legnagyobb magyar életén, szellemi ébredésén és az ország sorsáért vállalt szerepéből adódó személyiségfejlődésén egyaránt.

Molnár Tímea

A zirci Egervölgyi Dezső fiatalkora óta Széchenyi-gyűjtő, 14 évesen az egyik rokonától kapta a legnagyobb magyar Önismeret című művét. Azóta a munkája mellett szenvedélyévé vált a gyűjtés, aminek eredményeképpen könyvek, érmék, plakettek, ex librisek sorjáznak Széchenyi-leltárjában - derült ki a vele folytatott beszélgetésből.

Egervölgyi Dezső ma már nyugdíjas, korábban civil élete a mezőgazdasághoz kötötte. Hobbija a gyűjtés, szenvedélyének tárgya a legnagyobb magyar, Széchenyi István országfejlesztő munkássága

Pápára Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója invitálására hozta el a gyűjtő az érdekességeket, és tette oly módon közszemlére, hogy akár az általános iskolások is könnyen láthassák, olvashassák a tárlókban feltüntetett adatokat. Várják ugyanis a diákokat a pedagógusokkal együtt, hogy a fiatalok a tanórán kívül minél többet, az iskolai oktatástól eltérő módon tudhassanak meg Széchenyi Istvánról.

Megtekinthető a könyvtár folyosóján Széchenyi Füveskönyve, az annak idején nagy viharokat kavaró Hitel című műve, értekezései a reformkori Magyarország fejlődési lehetőségeiről, valamint olyan kuriózumok, mint az 1859-es híres-hírhedt sárga könyv , az Ein Blick egy korabeli példánya, vagy a pesti lóversenyekre a belépést lehetővé tevő, fémből készült úgynevezett kerekjegyek.

Pápai kiállítását többek között Széchenyi Hitel című munkája is színesíti, amely a magyar gazdasági szakirodalom egyik első példánya

A kiállítást Áldozó Tamás, Pápa polgármestere nyitott meg. Beszédében kitért arra, hogy Széchenyi emlékezete folyama-tosan időszerű, nemcsak az évfordulókkor, mint például a 2016-os esztendőben, amikor Széchenyi születésének 225. évfordulója került középpontba. A polgármester Huszár János helytörténésszel együtt azt a nem igazán ismert információt is megosztotta a jelenlévőkkel, hogy Széchenyi egykor, katonai szolgálatának idején megfordult Pápán is.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!