Kultúra

2017.01.11. 16:33

Útra keltek - Hitmélyítő kurzus indult

Pápa - Azoknak ajánljuk, akik szeretnének még jobban elmélyedni a kereszténységben, megismerni Jézus Krisztust, illetve a közösséghez is jobban kapcsolódni – fogalmazott Szakács Gergely, a tanfolyamot vezető lelkész az első összejövetelen.

Laskovics Márió

Januártól májusig kurzust szervez a Pápai Református Egyházközség az útra kelő, Istent kereső, a hitben elmélyedni vágyó érdeklődők számára keddenként 18 és 20 óra között az Immánuel Közösségi Házban. Az első alkalmat január 10-én tartották tizenegy résztvevővel.

- Gyülekezetünkben 2009 óta működik a tizennégy alkalmas, Angliából indult Alpha kurzus, ami gyakorlatilag nagyon jó módszer arra, hogy kötetlenül beszélgethessünk a kereszténységről. Aki pedig ennek elvégzése után szeretne egy kicsit még jobban elmélyedni ebben, megismerni Jézus Krisztust, illetve a közösséghez is jobban kapcsolódni, azoknak ajánljuk az Útra kelők kurzusát.

Az Útra kelők kurzus egyes alkalmai mindig énekléssel, dicsőítéssel kezdődnek

Valamint azon gyülekezeti tagjainknak, és felekezettől függetlenül minden keresztény embernek, aki azt mondja: van már egyfajta vallásos életem, valamilyen kapcsolatom Istennel, de szeretném ezt sokkal tudatosabban, intenzívebben megélni – kezdte az előző két év után harmadszor megvalósuló tanfolyam bemutatását Szakács Gergely lelkész, a kurzus vezetője.

- Három részre bontjuk az alkalmakat. A tanfolyam első harmadában az érdeklődés felkeltése a cél, hogy miért is fontos egyáltalán a kereszténységgel foglalkozni a mai világban. Sokak számára talán ódivatúnak, meghaladottnak tűnik, sokan pedig felesleges tehernek tekintenek a hitre, az Istennel való kapcsolatra.

A második rész arról szól, hogy mit jelent elkötelezett életet élni, hogy valóban Istent választom, és a vele való kapcsolat határozza meg az életemet, nem más dolgok. A harmadik, befejező részben pedig arról beszélünk, hogy mit tudunk mi tenni a közösségért, hogyan változtassuk meg az életünket Istennek tetszővé – vázolta a tizenhét alkalomból felépülő hitmélyítő kurzus metodikáját a lelki vezető.

Megtudtuk tőle, hogy az egyes alkalmak mindig énekléssel, dicsőítéssel kezdődnek, aztán a bizalmat minél hamarabb, humoros formában kiépítő interaktív játékok következnek. Aztán a különböző multimédiás eszközökkel felvezetett napi témáról beszélgetnek.

Horváth Zsuzsa és Tarcsa Gusztáv Sándor

- Ahogy a csoport tagjai egyre jobban megismerik egymást, úgy a kohézióteremtő játékok egyre inkább átmennek személyes beszélgetésekbe. Ezek a játékok arra bátorítanak mindenkit, hogy a komfortzónájából lépjen ki egy kicsit és próbálja ki magát. Persze figyelünk arra, hogy senkinek ne kelljen emiatt pánikot átélnie. Az előző két kurzus tapasztalata az, hogy eleinte az ember nehezen adja oda magát ezeknek a játékoknak, de utána egyre inkább élvezik a csoporttagok – mutatott rá Szakács Gergely.

- Semmiféle vizsga vagy számonkérés nincs a kurzus végén, az elnevezése is mutatja, hogy ez egy folyamat, aminek van eleje és vége. Amikor véget ér, májusban, akkor felajánljuk a résztvevőknek a lehetőségeket, hogy miként lehet kapcsolatban maradni az egyházzal, és egymással. Illetve szeptemberben újra összehívjuk őket, és ha szeretnének, vagy betagozódhatnak egy, már akár évek óta működő kis csoportba, bibliakörbe, vagy együtt maradva, új csoportként tagozódnak a gyülekezetbe. Az előző években is tizenkét-tizenhárom ember vett részt az elejétől a végéig, és például a tavalyi kurzust elvégzők, nagy örömünkre, egy új csoportként azóta is együttműködnek – tette még hozzá a református lelkipásztor.

Mint mondta, életkori kikötés nincs, elég vegyes szokott lenni a korosztályok eloszlása. Az egyházon kívülről jövők részvételének előfeltétele az Alpha kurzus elvégzése. Új résztvevők jelentkezését még a következő alkalomig, január 17-ig várják.

Két résztvevőt sikerült megszólaltatnunk a tanfolyammal kapcsolatos elvárásaikról.

- Visszatelepülőként keresem a helyemet Pápán. A református szövetséghez mindig is tartoztam, mert a nagyszüleim, szüleim itt éltek. Holott már tizenhét éve jöttem vissza, a munka nem adta meg a lehetőséget a közösségbe való beilleszkedésre, úgyhogy a vallásom fontosságán kívül főleg evégett jelentkeztem – tudtuk meg a korábban már az Alpha kurzust teljesítő Horváth Zsuzsa nyugdíjastól.

- A kurzustól a kereszténységről, a reformátusságról szerzett új ismereteken túl azt várom, hogy én is előrébb tudok jutni Jézus megismerésében, és hogy az én tapasztalataim és hozzászólásaim által a közösség is tud fejlődni – fogalmazott a tizenhat éves, középiskolás Tarcsa Gusztáv Sándor, a társaság benjáminja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!