Kultúra

2017.02.16. 15:00

Az igazi társat keresnünk kell

Veszprém - Ha a mások felé irányuló, az Istennel és az önmagunkkal való kapcsolat harmóniában van, sikeres lehet a házasság - mondta el Janka Ferenc lelkész.

Rieger Zsanett

3D-s iránytű címmel tartott előadást a Házasság hete rendezvénysorozat keretén belül Janka Ferenc görög katolikus lelkész a Padányi iskolában. Mint elmondta, azért ezt a címet választotta az előadásnak, mert a házasságban is három szó van, ami kulcsszerepet játszik: a kommunió (közösség), a kommunikáció, és a kooperáció.

Kiemelte a kommunikáció fontosságát, mert szükségünk van egy támpontra, iránytűre, akivel a kommunikáció élvezetes. Ezek után tette fel az előadás központi kérdését: Mi a jó házasság alapja? Hogy megtaláljuk az igazit? Ezzel összefüggésben egy fontos üzenetre hívta fel a diákok figyelmét, miszerint nem elég várni az igazira, hanem keres-ni kell. A lelkész az előadás végén kitért a szeretet négy idegen szavára: a szexualitásra, az éroszra (erotika), a filiára (baráti szeret), és az agapéra (feltétel nélküli szeretet).

Zárásként visszatért az előadás címéhez, és három irányhoz fűződő kapcsolatot említett, melyek, ha harmóniában vannak, sikeres lehet a házasság: mások felé irányuló, az Istennel való, és végül az önmagunkkal való kapcsolat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!