Kultúra

2017.02.07. 20:00

Rendhagyó klubfoglalkozás a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban

Várpalota - Immár harmadik esztendeje sikerrel működik a városi könyvtár rendhagyó kulturális csoportja, a Krúdy Gyula Kreatív Írókör, ahova havonta egy alkalommal várják a rímfaragás iránt érdeklődőket.

Szabó Péter Dániel

A modern magyar prózaírás mesterének, Krúdy Gyulának a nevét viselő városi könyvtár munkatársa, egyben a kör vezetője és ötletgazdája 2015-ben egy irodalmi pályázat kapcsán jutott arra a következtetésre, hogy Várpalotán is szükség van egy ilyen csoportra, hiszen rengeteg tehetség él a településen. - Még 2015 szeptemberében tartottuk az első foglalkozást. Akkor még csak reménykedtem abban, hogy kedvező fogadtatásra talál a kezdeményezés, alkotó közösség alakul ki, s hosszabb ideig is életben fogjuk tudni tartani ezt az írással és szépirodalommal foglalkozó klubot. Nagy örömmel tölt el, hogy mindez sikerült - mondta el lapunk kérdésére Éltető Erzsébet.

Éltető Erzsébet (balról a második) elmondta, büszke arra, hogy alkotó közösség jött létre az írókörben Fotó: Szabó Péter Dániel

A kreatív írókör megalakulásának célja többek között az volt, hogy lehetőséget biztosítson a bemutatkozásra azoknak a tehetséges embereknek, akik titkon írással foglalkoznak. Szerencsére folyamatos az érdeklődés, az egyre bővülő társaság tagjai havi rendszerességgel találkoznak. - Ezek az alkalmak elősegítik a személyes jellegű megszólalást és az anyanyelvi fejlődést is. Mindig vannak játékos feladatok, de a résztvevőknek is vannak nagyon jó ötleteik, amelyeket igyekszünk beépíteni a programba. Eleinte mindenki megfigyelőként érkezik hozzánk, viszont nagyon rövid időn belül megnyílnak a csoport tagjai előtt - tette hozzá a kör vezetője.

Az életkort illetően vegyes a kép, idősek, középkorúak s fiatalok is járnak a körbe. - Kellemes meglepetés volt, hogy idén két 14 éves tehetség is felkereste a klubot, ők mindketten a Bán Aladár Általános Iskola tanulói. Jelenleg ők a legfiatalabbak, a legidősebb tagunk pedig 76 éves. A legtöbben a verseket kedvelik, de többen novellákban is kipróbálják magukat. Az alkotók által készített művek a Krúdy Műhely negyedévente megjelenő házi kiadványában is olvashatók.

A legutóbbi alkalommal az Így ne írjunk mi címmel meghirdetett foglalkozásra várták a palotai rímfaragókat. Éltető Erzsébet azokra a hibákra kívánta felhívni a tagság figyelmét, melyeket célszerű elkerülni az írás során. Szó esett a képzavarról, a közhelyekről, a szóismétlésről, valamint a giccsről is. Rendszeresen kapnak a poéták házi feladatot is. A következő alkalommal például az írással mint cselekvéssel kapcsolatos gondolataikat kell összeszedniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!