Kultúra

2017.02.08. 07:48

Ma lett 85 éves John Williams, napjaink legsikeresebb filmzeneszerzője

Az ő nevéhez köthetőek a Star Wars, a Harry Potter, a Cápa, az Indiana Jones vagy épp a Jurassic Park kultikus motívumai.

Ha a név elsőre nem is mond Önöknek semmit, akkor is elég nagy az esélye annak, hogy hallottak már legalább egy művet, amit John Williams szerzett, hiszen ő korunk egyik legnépszerűbb filmzeneszerzője, aki az elmúlt évtizedek legsikeresebb filmjeihez szolgáltatta a zenét.

Eredetileg koncertzongoristának készült, első filmzenei munkáját 1959-ben kapta meg, 10 évvel később pedig már első jelentősebb díját is begyűjtötte a Heidi zenéjéért - olvasható a 24.hu cikkében.

1968-ban már Oscar díjra jelölték, amit végül 3 évvel később, 1971-ben kapott meg a Hegedűs a háztetőn dallamaiért.

Nevét legtöbben George Lucashoz és Steven Spielberghez kötik, első közös munkájukat követően Spielberg mindig Williams-t kérte fel filmjeihez.

Egy évvel később készítette el a Cápa ikonikus főcímzenéjét, de ekkor már túl volt hat másik filmzene komponálásán is. A Cápáért simán megkapta az Oscar-díjat, további négy díjából kettőt Spielberg-filmért kapta, az E.T a földönkívüliért 1983-ban és a Schindler listájáért 1994-ben.

Az öt Oscar-díj mellett huszonkétszer nyerte el a Grammy-, négyszer a Golden Globe- és háromszor az Emmy-díjat. 2004-ben megkapta a Kennedy Központ díját, 2009-ben pedig a legmagasabb amerikai művészeti díjnak számító National Medal of Arts-ot. Tavaly az Amerikai Filmintézet (AFI) életműdíját is átvehette, a gálán Steven Spielberg mondta a köszöntő beszédet.

Legismertebb művei közé tartoznak a Star Wars filmek, a Schindler listája, a Harry Potter filmek, a Cápa, az Indiana Jones, a Jurassic Park, az E.T. vagy minden idők legnépszerűbb karácsonyi filmzenéje, a Reszkessetek betörők!.

Ilyen munkássággal a háta mögött az ember azt gondolná, hogy nyugdíjas éveit pihenéssel tölti, ám a Mester ma is alkot. Legközelebb a Star Wars következő epizódjaiban hallhatjuk viszont.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!