Kultúra

2017.02.13. 19:36

S. Lackovits Emőkét köszöntötték

Pápa – Az Acta Papensia tudományos folyóirat egyes számaiban külön köszöntik kerek évfordulós munkatársaikat, Nádasdy Lajos könyvtáros, Köntös László gyűjteményi igazgató, és Hudi József főszerkesztő után a neves néprajzkutató a negyedik a sorban.

Laskovics Márió

Hudi József főszerkesztő, Mezei Zsolt szerkesztő, S. Lackovits Emőke néprajzkutató és Köntös László gyűjteményi igazgató

Megjelent az Acta Papensia legújabb száma, melyben S. Lackovits Emőke néprajzkutatót, nyugalmazott múzeumi főtanácsost köszöntik 70. születésnapja alkalmából. A tudományos folyóirat aktuális számát hétfő délelőtt Köntös László gyűjteményi igazgató adta át a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei (DRETGY) könyvtárában az ünnepeltnek, aki már évtizedek óta segíti az intézmény munkáját.

- A születésnapom környékén már megköszöntöttek a dolgozók. Rendkívüli módon meglepett, nem is gondoltam rá, hogy még egy külön Acta Papensia számot is szentelnek nekem – fűzte az ünnepélyes köszönetnyilvánításhoz a néprajzkutató-muzeológus.

S. Lackovits Emőkétől megtudtuk, 1982-ben kezdett el a DRETGY-ben dolgozni, mindig szívesen jött, ha szükség volt muzeológus munkájára vagy tanácsára. 1982-83-ban kezdte el egy olyan gyűjtemény készítését a Dunántúli Egyházkerület egyházközségeiről, amelyben a megalakulás és a templomépítés időpontjai mellett az szerepel, hogy egy-egy gyülekezet milyen tárgyi és írásos anyagot őriz. A '90-es évekre ez egy több száz oldalas anyaggá formálódott, ami a mai napig nagyon jó forrás.

Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei igazgatója nyújtja át a köszöntést tartalmazó új Acta Papensia számot az ünnepeltnek

- Kétszer is rendeztem kiállítást, egyet fel is újítottunk. A '90-es években rendbe tettük a műtárgyállományt néprajz szakos egyetemi hallgatók bevonásával. A DRETGY megjelentette a Református vallási néprajzi tanulmányok című könyvemet. A reformáció 500. évfordulójára írok egy monográfiát a dunántúli úrasztali terítőkről, valamint a felújított ótemplomban szeptemberben megnyíló állandó kiállításnak is tervezője, rendezője vagyok – számolt be a pápai intézményhez kötődő feladatairól, munkáiról a nyugalmazott múzeumi főtanácsos.

Az Acta Papensia a Pápai Református Gyűjtemények tudományos folyóirata, történeti szemléje, amely arra vállalkozott 2001-es indulásával, hogy a dunántúli reformátusság történetével, továbbá társadalom-, művelődés-, hadtörténettel foglalkozzon. A szerkesztőbizottság tagjai arra törekednek, hogy a folyóirat tükrözze a DRETGY-ben folyó kutatásokat, illetve az adott témában kitekintsen a Dunántúlra, az országra, vagy akár az európai fejleményekre is. Évente két dupla szám jelenik meg, ezzel tartós a jelenlétünk a magyar tudományos életben – mutatta be a kiadványt Hudi József főszerkesztő.

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei munkatársai

- Lassan már hagyomány nálunk, hogy a közvetlen, illetve külső munkatársakat kerek születésnapi évfordulójukon elismerésként egy-egy számmal köszöntjük, ami hosszú távra is maradandó emléket jelent a megköszöntött számára – tette hozzá Hudi József, aki Nádasdy Lajos könyvtáros és Köntös László mellett már szintén részesült ilyen rendhagyó köszöntésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!