Kultúra

2017.05.28. 06:53

A szeretetből játszást élvezi a közönség - Magyarpolányi Passio

MAGYARPOLÁNY - Sokkal színházibb, igényesebb, gazdagabb játékmód jelenik meg az idei passióban, noha a forma ugyanaz, mint a tavalyi és tavalyelőtti darab - fogalmazott Szabó Attila, az előadás koordinátora.

Penk Tímea

Harmadik éve adnak elő új passiójátékot a pünkösdi ünnepek idején a magyarpolányiak. Pataki András színigazgató rendezésében Szabó Attila koordinálja a darabot.

- Idén kezd el felduzzadni az előadás, most jönnek a fiatalok, új szereplők. Elindult az a pozitív folyamat, hogy az előadás mint esszencia tovább tud élni - mondta Szabó Attila. Több szereplővel, némi szövegbeli változtatással jelenik meg a darab a szokásos Kálvária dombon.

- A tavalyi és tavalyelőtti előadás tovább ért az amatőr színjátszókban, és olyan hibákat is ki lehetett javítani, amiket korábban nem is gondoltam volna - ismertette a koordinátor. Hozzátette, a népi színjátszással vegyített passiójáték egyre népszerűbb, és sokkal hitelesebb is, hiszen nem az áhitat, hanem esendő emberi történet jelenik meg.

- A régi magyar nyelvhasználat csengő-bongó kincse a passiójátszásnak, élvezhetőbb és izgalmasabb az amatőröknek, műkedvelőknek és szeretetből játszóknak - mondta Szabó Attila, aki márciusban kezdte a próbát a magyarpolányiakkal, most pedig a főpróba hetét kezdik.

Grőber József polgármester az idei Magyarpolányi Passió újdonságaként a sok fiatal részvételét emelte ki.

Szabó Attila koordinálja a darabot

- Nemcsak az óvodás fiatalok vannak sokan, akik Jézussal szeretnének táncolni, hanem azok is eljöttek, akik a háttérben akarnak segíteni. Valószínűleg érzik, hogy a passió a falunak egy különleges eseménye - mondta a polgármester.

Meinczinger Hanna és Krisán Nikoletta a magyarpolányi általános iskola második osztályos tanulói, valamint Ashley Szofi és Kati a nemesvámosi iskola diákjai elmondták, hogy már korábban is játszottak a passióban. Szöveges és táncos jelenetekben vesznek részt, az előadást és a próbákat is nagyon élvezik.

Szofi, Niki, Kati, Hanna

Jézus szerepében az idén is Horváth Andor színművész látható, Szarka Gyula zenéi mellett ismét nagy létszámú kórus szólal meg. A június első és második hétvégéjén látható előadás fővédnöke Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség államtitkára, a falu országgyűlési képviselője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!