Kultúra

2017.05.08. 16:15

Jézus életének huszonegy jelenete - Festménykiállítás nyílt a Kisfaludy Galériában

BALATONFÜRED - Jézus élete címmel nyílt festménykiállítás Aknay János, ef Zámbó István és Tábori Csaba műveiből a Kisfaludy Galériában.

Balla Emőke

Balatonfüreden látható utoljára a három alkotó műveit bemutató vándorkiállítás. Matula Péter 2001-es ötletét megosztotta szentendrei barátaival; a művészek az evangéliumok (és a Jelenések könyve) alapján kijelölt 21 "egyszerűsített" változatú tematikából választották ki azokat a jeleneteket, melyek megmozgatták képzeletüket - mondta a megnyitón Gopcsa Katalin művészettörténész.

Tábori Csaba képeinek keresztformába helyezésével szimbolikusan is kifejezte a témát. Egységes, 38x38 centiméteres farostra, vegyes technikával készítette a műveket, kivéve a 80x80 centiméteres Új világ - Új Jeruzsálem című kompozíciót, amelyet centrálisan a kereszt középpontjában helyezett el.

Egyedül ő vállalta fel mind a 21 témát, de a képek elrendezésével is önmaga értelmezése szerint valósítva meg azokat. ef Zámbó István a programban megadott 21 témából 17-et választott, ezekből állított össze egymásnak is felelgető képsorozatot, sajátságos képi világot teremtve. Aknay Jánosnak korábbi házakból, épületrészekből szerepelt motívumvilágát kellett úgy megváltoztatni és számtalan figurával benépesíteni, hogy beilleszkedjen korábbi képi világába és mégis megoldja a vállalt (a szakrális számmisztikában jelentős, 12) történet ábrázolását.

Tábori Csaba keresztformába helyezte képeit
Fotó: Penovác Károly

Hári Lenke köszöntőjében arról beszélt, hogy a művek keresztény értékeket közvetítenek. A szervezők törekvése, hogy az evangélium üzenete eljusson mindenkihez, idősekhez és fiatalokhoz egyaránt, ezért Jézus élete a művészetekben címmel hét alkalomból álló, ingyenesen látogatható előadás-sorozatot, osztályoknak tárlatvezetést szerveznek a galériában, mondta az alpolgármester.

Csizmadia Róbert, a Hetednapi Adventista Egyház főtitkára úgy fogalmazott, a képeken belelátunk abba a szépségbe, amibe Isten vezet bennünket. A történetek megérintenek, azokon keresztül Istent látjuk, Isten megszólít bennünket. A megismerés különleges útja ez a kiállítás.

A megnyitón közreműködött Egyed József oboán, Juhos Melinda zongorán, Szabó Attiláné verssel. la

A megismerés különleges útja a kiállítás. Több városban bemutatták

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!