Kultúra

2017.07.11. 17:30

Augusztusra elkészül a katonai emlékmű

Megkezdte az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület a négy évtizeddel ezelőtti balatoni helikopterkatasztrófák áldozatai előtt tisztelgő emlékmű felállítását.

Balogh Ákos

1974. május 30-án megfelelő időjárási körülmények között, kis magasságú kiképzési útvonalrepülést hajtott végre a Magyar Honvédség 228-as oldalszámú Mi-8-as szállítóhelikoptere, amikor Balatonalmáditól nagyjából két kilométerre déli irányban a vízbe csapódott és megsemmisült, a személyzet - Serfőző István hadnagy gépparancsnok, Bozsaki Benő hadnagy másodpilóta, Laboda Ferenc főhadnagy fedélzeti technikus és két utas, Korpos Imre honvéd és Bunász István honvéd - életét vesztette.

Két évvel később is tragédia történt, 1976. január 22-én nappal, kiképzési repülés során intenzív havazás miatt mindkét hajtóműve leállt a 10422-es oldalszámú Mi-8-as helikopternek, és Káptalanfüred térségében a Balatonra szállt le. A gép csak megrongálódott, a személyzet - Kufa Mihály őrnagy gépparancsnok, Dányi Balázs hadnagy másodpilóta, Bertalan Béla őrmester fedélzeti technikus
- a helikoptert elhagyta, de a jéghideg vízben életüket vesztették. A következő esztendőben, 1977. március 9-én újabb repülőbalesetben - egy Ka-26-os könnyű helikopterrel a Fűzfői-öbölbe zuhanva - Detki Sándor hadnagy és Fazakas Miklós törzsőrmester hunyt el.

Most, több mint 40 év után, augusztus 5-én 17 órakor katonai tiszteletadással egybekötve avatja fel a rájuk emlékező emlékművet az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület Balatonalmádiban, a Véghely Dezső utcában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!