Kultúra

2017.07.10. 13:47

Imádkozzál és dolgozzál! - Megáldották a Szent Benedek-szobrot

A jövőre hetven éves fennállását ünneplő tókerti plébánia udvarán felállított, a templom és Európa védőszentjét ábrázoló alkotást Márfi Gyula érsek szentelte fel.

Laskovics Márió

A tókerti Szent Benedek-plébánia udvarán májusban elhelyezett, a templom és Európa védőszentjét pásztorbottal, valamint Szentírással a kezében ábrázoló Szent Benedek-szobrot ünnepélyes keretek között Márfi Gyula veszprémi érsek áldotta meg vasárnap a hittantábor-záró szentmise keretében. A jubileumot ünneplő aranymisés főpásztort, valamint a jubiláns házaspárokat Szijártó László plébános köszöntötte az ünnepi szentmisén, akit szintén köszöntöttek tizenöt éves pappá szentelése alkalmából. Az érseki áldás után bőséges szeretetlakoma és tartalmas együttlét várta a megjelenteket. Az érsekkel a bátrabb szelleműek - így például Áldozó Tamás polgármester is - összemérhették pingpong-tudásukat.

A plébánia hívei nevében Steiner Csaba köszönti Márfi Gyula érseket, jobbra Szijártó László plébános

A plébánia hívei nevében Steiner Csaba köszöntötte az érseket, s kérte fel a közel tíz éve tartó felújítás-sorozat befejező lépésére, a szobor felszentelésére. Márfi Gyula Isten bőséges áldását kérte mindazokra, akik a szobor elkészültét lehetővé tették.

Márfi Gyula érsek megáldja az Európa fő védőszentjét ábrázoló Szent Benedek-szobrot

- Add meg nekünk, hogy valahányszor e szobor előtt időzünk, Szent Benedek alakját és erényeit felidézzük, indítást nyerjünk életének és cselekedeteinek lehetőségeink szerinti követésére. Mélyüljünk el az imádságban, az elmélkedésben, tudjuk fegyelmezetten, mértéktartással élni, szeressük a munkát, szolgáljuk a békét, legyünk mindig bölcsek, megfontoltak, kiegyensúlyozottak, mint Szent Benedek volt – fogalmazott.

Szijártó László (balra) visszaemlékezett a közel tíz éve indult felújítási folyamatra is, melynek záró momentuma volt a szobor felszentelése

Szijártó László plébános a védőszent jelmondatára (Imádkozzál és dolgozzál!) utalva felelevenítette a műalkotás elkészültének folyamatát. Mint mondta, az egyházközség élete bizonyítja, hogy nem voltak hűtlenek a bencés alapító atyák akaratához, akik 1948-ban felállították itt Szent Benedek homokkőszobrát, ami mára szinte teljesen megkopott. Ezért merült fel egy új szobor ötlete. Végül köszönetet mondott a kivitelezőknek.

Kincses László szavalata után az alkotó, Bálint József jenői faszobrász tett tanúbizonyságot hitéről.

A szobor alkotója, Bálint József jenői faszobrász, és Márfi Gyula érsek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!