Kultúra

2017.07.11. 16:10

Tárlattal emlékeztek Mersits Piroskára

Az egykori Vörösberényi Művésztelep alapítótagja, Mersits Piroska festőművész balatoni képeiből nyílt kiállítás a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban.

Hegyi Ilona

A kiállítás létrejöttét a művésznő fia, Heller Tamás és Veszeli Lajos, Balatonalmádiban élő festőművész szorgalmazta, és közösen dolgoztak azon, hogy Mersits Piroska alkotásaiból emlékkiállítás jöhessen létre.

A közönséget Varga Kende művelődésszervező köszöntötte, majd Mátrai Balázs művésztanár gitárjátéka után Veszeli Lajos festőművész nyitotta meg a kiállítást. Beszédét fantasztikus történetekkel fűszerezte a művész- nő életútjáról és alkotásairól. Mersits Piroska a kor és nemzedékének szerencsés tagjai közé tartozott, aki túlélte a háborút, pedig a túlélésben sem bízott. Hite és reménye soha nem foszlott szerte, lélekereje felemelte a művészet és az élet területén, fogalmazott Veszeli Lajos. Hozzátette, festészete egybefonódott életével, művészetére nagy hatással volt a vörösberényi táj és az ott élők. Erős ecsetvonásokkal dolgozott, a cinóberkék és az ultramarin színek hangsúlyosan jelennek meg alkotásain, nagy hatást gyakorolnak a szemlélődőre.

Mersits Piroska 1926 júliusában született a Somogy megyei Vésén. Iskoláit a Veszprémi Angolkisasszonyok Intézetében kezdte, majd Zsámbékon tanult a Keresztes Nővérek Tanítóképzőjében. 1945 és 1949 között Bernáth Aurél festőművész tanítványa volt, 1950-ben egyik alapítója lett a Vörösberényi Művésztelepnek. 1974-től több művészeti telepen - például Nagymaros, Szigliget - dolgozott, 1988-ban hunyt el. Képein a táj és az emberek iránti szeretete, tisztelete fejeződik ki, hangsúlyozta Veszeli Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!