Kultúra

2017.07.15. 10:35

Világot jelentő aszfalt

Kiscsősz - Világhírű együttesek is érkeztek a Somló-Ság kulturális tengely élő értékeinek a bemutatására. Kovács Norbert Cimbi és barátai tizenharmadik éve szervezik meg a Kiscsőszi Pajtafesztivált, amely vasárnapig várja vendégeit.

Penk Tímea

Tréfásan folkrólbolondnak nevezte a rendezvény megnyitóján a résztvevőket Kovács Krisztián Kiki, aki kidobolta, hogy nemcsak tánc és muzsika, hanem kézművesek és más mesterségek is megjelennek a fesztiválon. A programsorozat szerdán indult Ferenczi György és a Rackajam koncertjével. Csütörtökön nyílt Bánhelyi József, az Élő Forrás kézművesei és a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület kiállítása, Novák Ferenc tartott előadást a magyar néptánc évszázadairól.

Pénteken a kocsma előtt nyitották meg a fesztivált. Felléptek a kiscsőszi néptánctábor résztvevői és baráti néptáncegyüttesek, köztük Kubinyi Júlia, Szabó Szilárd és Német Ildikó tanítványai, a Kiscsőszi Ifjúsági Táncegyüttes, a Bozót táncegyüttes, a Sümeg Táncegyüttes, a Kolontári Sváb Hagyományőrző Csoport, a hetvenéves Eleki Román Hagyományőrző Tánccsoport. A fellépők bort és kalácsot kaptak ajándékba, amiért bemutatták tudásukat a világot jelentő aszfaltnak nevezett téren.

A Dűvő zenekar koncertje után bemutatkozott a Háry parasztrevü, valamint Boka Gábor és a Parasztok, majd a Dunántúl táncgálán fellépett a Táncol-Kodo Táncegyüttes, a Sopron Táncegyüttes és a Gerence Néptáncegyüttes.

Szombaton reggel művész-politikus közéleti főzés és piknik, véradás, tejkóstoló, játékos családi verseny várta a vendégeket. Délután Mohácsy-Kisfalusi Renáta a kutyákról tart előadást. Két órakor búcsúi sütemények fesztiválját rendezik, majd a Boróka Népdalkör lép fel a templomban. Délután négytől a Fláre Beás Zenekar, a Fajkusz Banda ad koncertet. Este hatkor kezdőik Miquèu Montanaro és Baltazár Montanaro-Nagy koncertje, majd fellép az Eszterlánc Zenekar. Nyolc órától a Fölszállott a Páva gálaműsor látható, amelynek vendége az Eleki Román Hagyományőrző Együttes. Fél tízkor A Helység Kalapácsát mutatják be a Honvéd együttes régi tagjai, majd táncház zárja a napot.

Vasárnap délelőtt tíz órakor indul a Pajta Szólótáncosa verseny. A fél tizenkettőkor kezdődő szentmisén Bali Tibor plébános vendége Szerenka Miklós, a Veszprémi Érsekségi Főegyházmegye általános elnöke, fellép a Borostyán Férfikar. Mise után karikázó és verbunk látható a templom előtt, majd Jó ebédhez szól a nóta Sallai Flórián zenekarával. Két órától a dalkörök lépnek fel, négytől kiscsőszi Hunyorgók bábcsoport előadása látható. Fél ötkor a Karád és muravidék táncegyüttes műsorát a Romungro Gipsy Band pajtazáró koncertje követi. A fesztivál ideje alatt számos kiállítás is látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!