Kultúra

2017.08.01. 15:00

Figurák földön és vízen - A gyűjtemény egyik különlegessége a székesfehérvári stadion

BALATONFŰZFŐ - Kalózok, várak és népszerű mesékhez kapcsolódó figurák mellett számos egyedi építmény is látható a Balaton-Bakony Kocka Klub kiállításán.

Marton Attila

Az Aranykapu fesztivál keretében nyílt tárlaton a hetvenes évek közepétől napjainkig voltak láthatók ritka, vagy éppen átépített készletek a közösségi ház nagytermében.

Pallagi László klubtag elmondta, a kiállításon mintegy háromezer figura kapott helyet, köztük több város, vonatok, lányos figurák, kalózok, várak, vikingek, több hollywoodi produkcióhoz kapcsolódó figura, technic Legók, valamint a szervezők számítógéppel programozott robotokat is bemutatnak. A felsoroltak mellett mélytengeri figurák, szélturbina, háromféle tűzoltóállomás és az eredetihez képest kibővített, egyedi építésű rendőrségi épület is helyet kapott a tárlaton. A kiállítás egyik sarkában több világszerte ismert épület - például a washingtoni Fehér Ház - kicsinyített mása is látható, miközben a vasúti pályákon hat-nyolc mozdony és kocsijai járnak körbe-körbe - többségük saját építésű -, nem sokkal arrébb Forma-1-es autók készülnek a versenyre.

A gyűjtemény egyik különlegessége a székesfehérvári stadion, amelyet feleségének épített Törzsök Gábor klubtag. Az építményből csak a focipálya játéktere gyári szett, a többi elem, így a le-látó vagy a világítótornyok mind egyedi építésűek, vagyis Törzsök Gábor a saját elképzelései szerint építette fel. Az öt éve alakult klub az észak-dunántúli régióban működik, tagjai többek között komáromi, tatabányai, zirci, veszprémi, balatoncsicsói, nemesvámosi, balatonalmádi gyűjtők, akikben közös, hogy megszállott Lego-építők. Pallagi László elmondta, az eddigi kiállításon a tagok nem tudták a teljes gyűjteményüket bemutatni megfelelő helyszín hiányában. Azt tervezik, hogy az év második felében Veszprémben sikerül bemutatni a nagyjából 100-110 négyzetméternyi teljes anyagot. Évente három-öt kiállítást rendeznek, tavaly szeptembertől idén október közepéig a tagok állandó kiállítása látható Zircen, tette hozzá Pallagi László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában