Kultúra

2016.04.07. 07:34

Közös úton: pedagógusok munkáiból nyílt kiállítás a művelődési központban

Veszprém - Közös úton címmel nyílt kiállítása Milló Ildikónak, Kallai Sándornak, Lendvai Istvánnak és Laki Istvánnak a Városi Művelődési Központban.

Balla Emőke

Milló Ildikó a Veszprémi Báthory István Általános Iskola és Köznevelési Típusú Általános Iskolában tanított, több alkotói és tanári nívódíjat, tavaly Ranolder-díjat kapott, egyéni és csoportos kiállításon szerepelt. Kallai Sándor festőművész Veszprém több általános és középiskolájában tanított rajzot, földrajzot, rajzszakfelügyelő volt, tankönyveket, versesköteteket illusztrált, linóleummetszeteket készített, jelenleg olaj- és akrilképeket fest. Egyéni és csoportos kiállításokon mutatkozott be itthon és külföldön, kétszer is elnyerte az Országos Ajka Tárlat fődíját. Lendvai István szobrászművész 1981-től foglalkozik plakett és kisplasztika készítésével. Az utóbbi években textilképeket, grafikákat, faszobrokat készít. Köztéri munkái láthatók az ország több pontján, több díjat nyert, számos kiállításon szerepelt alkotásaival. Laki István tanárként végzett a pécsi egyetemen, majd Székesfehérvárott tanított, 2011 óta a Veszprém Megyei Levéltár munkatársa. Egyéni és csoportos kiállításon találkozhattak munkáival.

Mind a négy alkotó pedagógus, ezért választották a Közös úton címet a kiállításnak. Sokféleképpen dolgoznak, mindegyikőjük a saját stílusában, de közös bennük az alkotni vágyás, a szépségre való törekvés. A tárlatot Vándorfi László ajánlotta a közönség figyelmébe. A Pannon Várszínház igazgató-rendezője az összművészetiségről beszélt, arról, amikor a művészetek kiegészítik egymást, a szó, a szín, a dallam a teremtés, a létezés harmóniáját fejezik ki. Mind a négy művésznél szembetűnő a valóság összesűrítése, illetve az ellentétpárok jelenléte. Laki István a világos, derűs, örömteli pillanatokat és a szenvedést egyaránt ábrázolja, portréja mintha egy Krisztus-fej lenne.

Lendvai István a tér és a sík, a tér és az idő játékaival játszik, a valóság sokféle leképezése figyelhető meg nála, jeleket hagy és struktúrákat épít. Kallai Sándornál a konkrét és az elvont ellentéte jelenik meg. A nosztalgikus és érzelmes képek humorosak és költészettel teliek, az állati és emberi motívumok a lét szeretetében születnek. Milló Ildikó női szemmel látja a világot. Képein ott a szenvedély és a megpihenés, a tűz és az elmúlás, az örök szépség. A természetet az emberen keresztül, emberi alakban ábrázolja.

Valamennyien tanítanak, nem középiskolás fokon. Vándorfi László szerint ez a legtöbb, nincs is másra szükség.

Az alkotók Közös úton című kiállítása április 26-áig látható a Városi Művelődési Központ kiállítótermében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!