Laza

2010.02.13. 13:42

A világ szívecskékbe öltözve - Üzlet vagy hagyomány?

Hogy ki is volt pontosan Valentin, arra legalább háromféle variációt kínálnak a mindent tudó weboldalak a világhálón. Egy biztos: lett légyen Terni püspöke, fiatal keresztény a vallás üldöztetése idején, vagy római pap i.sz. 269 körül, arra biztosan nem gondolt: néhány évszázaddal később a nevével fémjelzett ünnepen mindent el lehet adni, ami piros vagy szívecskés vagy ennek kombinációja.

Kiss Nikolett

Míg az angolok már a 15. század óta ünneplik a szeretet, a szerelmesek napját, addig Magyarországon csak a '90-es évek óta került be a köztudatba, vagyis az ünnepek sorába. Nem csoda, hogy sokan csak a nyugat újabb majmolásának, mások egyenesen a virágárusok ünnepének titulálják Valentin vagy más, magyarabb nevén Bálint napot.

Az biztos, hogy egyre nagyobb teret hódít a február 14-i nap, s valóságos kis iparág épült rá, melynek következtében már hetekkel korábban pirosba, szívecskékbe, plüssállatokba burkolózik az egész világ, s szinte nincs olyan termék, amelyet nem akarnának rásózni a gyanútlan egyedre. Ha épp szerelmes azért, ha meg nem, hát azért. A konzumvilágban ugyanis arra is hamar rájöttek, hogy a Bálint-nap ellenesek tábora is egészen komoly piacot jelent.

A Valentin-nap megünneplése hazánkban a legfiatalabb, a 15-19 éves korosztály körében a legfontosabb - derül ki a GfK Hungária a napokban közzétett felmérésének eredményeiből. Február 14-ét elsősorban családi körben töltjük, néhányan baráti társaságban vagy kollégákkal ünnepelnek. Míg a hölgyek e jeles napon főként saját készítésű ajándékkal kedveskednek, addig a férfiak az üzletek polcain keresik a megfelelő ajándékot.

Míg például az Egyesült Államokban a háztartások 65 százaléka legalább küld néhány üdvözlőlapot, vagy 32 százalékuk virágot vesz a párjának, addig hazánkban a Valentin-napot nem ünnepli széles kör: mindössze a felnőtt lakosság harmada. Az ünnep elfogadottsága szintén csekély - a május 1. és Pünkösd mellett - ennek a napnak a legkisebb a jelentősége honfitársaink körében (mindössze tízből hárman tartják ezeket fontosnak). Sokkal inkább ragaszkodunk a hagyományos ünnepeinkhez: a karácsonyhoz, születés- és névnaphoz vagy a húsvéthoz.

No, de nézzük, mivel csábítanak (vagy inkább kábítanak?) minket fogyasztásra az üzletek? A virág a férfiaknál a legkézenfekvőbb megoldás, de sokan még ez mellé/helyette is választanak valamit. Plüss állatokból Dunát lehetne rekeszteni, az egészen pici, természetesen szívecskét fogó macitól a hatalmas példányig mindenfajta méretet lehet találni az üzletek polcán. Az árakban is ekkora az eltérés: néhány száz forinttól kezdve több ezret is áldozhatunk a plüss cukiságra.

Akinek elege van a plüssből, vehet apró mécsestartót, fényképkeretet, száraz virágot, lufit vagy más kütyüt - természetesen mind-mind piros vagy szív mintás. Aki ennél fantáziadúsabb vagy egyszerűen csak nagyobb jelentőséget (és pénzösszeget) tulajdonít ennek a napnak, azt is számtalan ötlettel ösztönzik a pénz költésére: szerelmi masszázs, szexi fehérnemű, ékszer, parfüm, romantikus vacsora, díszdobozban küldött rózsaszálak, netán közös képekkel dekorált egyedi naptár, bögre, póló, de akár wellness hétvége, varázslatos mini szünidő Párizsban vagy éppen hőlégballonos repülés is szerepel az ajánlatok között.

- Én tegnap vittem moziba a barátnőmet és hétfőn megyünk vacsorázni - magyarázza tüntetőleg a Bálint-nappal kapcsolatos ellenérzéseit Péter. A huszonnyolc éves fiatalember nem tartja sokra ezt a mostanság igencsak felkapott ünnepet. Neki a szeretet, a szerelem nem egyetlen napra szól, máskor, csak úgy, minden alkalom nélkül viszont szívesen visz virágot, apró figyelmességet barátnőjének.

A 21 éves egyetemista, Edina viszont ajándékoz, és vár is valamit barátjától, persze ő is úgy véli: nem kell ezt túllihegni.

- Minden nap szerelmes vagyok a barátomba, nem csak ezen az egyetlen napon, de azért persze mégiscsak jó dolog kicsit ünnepelni. Tavaly virágot kaptam a barátomtól, meg elmentünk vacsorázni, semmi extra, szerintem ez pont elég. Idén én egy wellness hétvégével lepem meg őt, mert épp most ünnepeltük a kétéves évfordulónkat is, gondoltam, egybe vonom a két dolgot. Még az is lehet, hogy sikerül elcipelni magammal arra a Valentin-napi romantikus filmre - mesélte.

Balázs, a barátja sem tartja hülyeségnek ezt a napot, ám nem gondolkodik túlságosan előre, valószínűleg aznap néz valami apró ajándék, virág után.

Akit pedig mindez nagyon nem érdekel, az csatlakozzon a Valentin ellenesek táborához, és ünnepelje azt!

Címkék#valentin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!