Laza

2010.12.04. 11:25

Yeti csizmával a zimankó ellen

Milyen lábbelit vegyünk fel télre? A válasz többnyire: akármit, csak meleg legyen. Ahogy az más évszakok divatirányzataira is egyre jellemzőbb, úgy a télre vonatkozóan sincsenek egységes, szigorúan megszabott trendek. Egy azonban biztos: a csizma.

Szabó Zsuzsanna

A boltok, piacok kínálata pedig alkalmazkodik is ehhez, ma már mindenki talál magának megfelelőt, színben, minőségben, méretben egyaránt. A téli lábbelik sokféleségének tényleg csak a fantázia és a pénztárca szab határt. De nézzük, mivel is melegíthetjük lábainkat az idei télen!

Az idei év legfeltűnőbb darabja minden kétséget kizáróan a térdig érő, bozontos yeti csizma. A prémmel, szőrmével díszített pulóverek, kabátok mókás és nem utolsó sorban meleg kiegészítője, így nem csoda hogy a leghíresebb olasz és francia divatházak is előrukkoltak vele az idei szezonra, különböző lógó és varrott díszítéssel, csatokkal ékesítve.

A 2010-es év régi-új, örök felfedzettje mind a ruházatban, mind a csizmák, cipők terén a bőr. A bőrcsizma nagy előnye, főleg nők esetében, hogy viselőjét nem állítja az elé a választás elé, hogy kényelmes vagy divatos legyen a lábbeli. Elegáns és remek kiegészítő is lehet egyben a térd felett érő bőrcsizma. Hátránya, hogy főként a magasabb, karcsú hölgyeken mutat jól, és egyes típusai mérsékelten, vagy egyáltalán nem vízállóak. Szintén divatos a fordított bőr, az úgynevezett roggyantott, vagy gyűrött szárú és a bokáig érő változatok is. Utóbbiakra szintén jellemző, hogy végre nem csak fekete, szürke és barna darabokból válogathatunk.

A divatszakértők szerint az őszi-téli színek meghittségét és sötét, árnyalt mintáit fényes felületű alapanyagokkal és vidám, élénkebb színekkel érdemes feldobni, már csak hangulatjavítás céljából is. Különben is, ha már amúgy is elegünk van a zimából és a szürke latyakból, bátran húzzunk fel nagy, akár szívecskés, pöttyös hótaposót! A csili-vili kínálatra tökéletes példák egyébként a minden színben pompázó bélelt gumicsizmák, akár gyerekeknek is, hiszen könnyen tisztán tarthatóak.

Szobába és lakásba az idei év legnagyobb dobása a nyáron őrületes karriert befutott crocs papucs, szőrmével, bundás béléssel téliesített variációja. A bohókás, színes crocsra még inkább jellemző, hogy abszolút uniszex és minden korosztály számára és lábméretre gyártják a kisgyerektől a nyugdíjasokig. A crocs nem csak kényelmes, de meleg is, és pár fokkal még divatosabb is a bumfordi mamusznál. Legalább ugyanilyen érdekes (vicces?), hogy az idén oly divatos tornacipőkbe is szereltek puha, meleg szőrmét, így téliesítve az inkább átmenetinek nevezhető cipellőt.

Történelmi érdekesség, hogy a csizmát - a csizmabőröket (ki)készítő tímárokkal foglalkozó források - már 1492-ben említik először hazánkban. Ez a keleti eredetű lábbeli később hamar kiszorította a középkorban kedvelt cipellőket. Keleti származásáról árulkodik csizmadia szavunk is, ami oszmán-török eredetű.

June Swann angliai cipőtörténész szerint az, hogy mit hordunk a lábunkon, elárulja mi van a lelkünkben és ez fejezi ki legjobban egy társadalom hangulatát is. Vajon a magyarok lábbelijét elnézve milyen következtetésre jutna?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!