Litér

2015.04.21. 17:02

Nagy érdeklődés kísérte Kubik Anna költészet napi műsorát

Litér – Kubik Anna Kossuth-díjas színművész a Jóság síró vágya címmel mutatta be műsorát a litéri művelődési házban.

Balla Emőke

Ady Endre Jóság síró vágya című verse Kubik Anna egyik kedvence. Főiskolás kora óta mondja, ez egy életen át vezeti őt. („Meleg karokban melegedni / falni suttogó, drága szókat /jutalmazókat, csókolókat: / milyen jó volna jónak lenni.”) Ezt választotta címéül önálló estjének, melyben számára kedves versekből válogat. Ady, József Attila, Kosztolányi Dezső, Sinka István, Nemes Nagy Ágnes, Csoóri Sándor, Reményik Sándor és Piliszky János verseit szedte egy csokorba, mintegy vallomásként, általuk saját érzéseit is megfogalmazva.

Az előadó a versek között egyszerű természetességgel, közvetlenül beszélt családjáról, Ősiről, ahonnan indult, szüleiről, akik lélekben vele vannak. Ők plántálták belé a természet szeretetét, a játékosságot, a szorgalmat, munkaszeretetet, kitartást. Sokat kapott szüleitől, így a hitet is, bár a hitet mindenkinek személyesen kell megharcolnia. Beszélt arról, hogy a Magyar MPS Társaság jószolgálati nagyköveteként beteg gyerekeken segít, hogy milyen jó adni, hogy tizennégy éves koráig nem látott színházat, hogy harmadszorra vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a Ki mit tud?-on fedezte őt fel Major Tamás és Szinetár Miklós és a magyar nyelv szépségére mindig rácsodálkozik. Meghatóan köszönte meg, hogy litéri költészet napi műsorára sokan eljöttek, köztük több fiatal is, akiket megérint a vers.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!