Lóerő

2010.04.01. 15:29

Autókiállítás a válság jegyében

Veszprém - A világgazdasági válság nem fúrta meg a tavaszi veszprémi autókiállítást, a szervezők immár a 17. összejövetelre készülnek. Idén minden eddiginél érdemesebb lesz kiállítani.

Tremmer Tamás

Soha nem látott mélységbe zuhant hazánkban az új autó értékesítése. A személygépkocsi eladás 1990-től számított újkori történetében 2004-ben érte el a csúcspontját, ekkor az értékesített darabszám meghaladta a 220 ezret. Ez évtől azonban fokozatosan, s egyre nagyobb ütemben csökkent az új autók iránti kereslet, mígnem tavaly a hatvanezres mélypontig jutott. A csúcsévben volt olyan hónap, amikor 25 ezer új verda talált gazdára, ezzel szemben az idei év januárja, februárja országos szinten havi nem egészen 3500-as darabszámot hozott. A kereskedők abban bíznak, innen már csak felfele vezet(het) út.

A piaci pangás ellenére egy percig sem volt kétséges, lesz-e tavaszi veszprémi autókiállítás. Csongrádi László főszervező szerint természetes, hogy a Tesco parkolójában május 15-16-án idén is megtartják a seregszemlét. Hogy miért? A jelenlegi pangás ellenére mintha valami pezsgésféle mutatkozna az autópiacon. Az autógyárak lassan a régi ütemben gyártanak, a kereskedőknek pedig e járműveket tudniuk kellene értékesíteni.

Talán mondani sem kell, minden márka készül a fellendülésre, a tavaszi zsongásra, ennek megfelelően rengeteg az újdonság, minden autógyárnak jövőbemutató fejlesztése van, az új típusoknak se szeri, se száma. Éppen ezért az idei kiállításra minden korábbinál hatványozottabban igaz: jelen kell lenni - az autóvásárlóknak, a kereskedőknek egyaránt.

A szervezés elkezdődött. Csongrádi László abban bízik, hogy az előző éveknek megfelelően a megyeszékhelyen fellelhető összes márka bemutatkozik a tavaszi autókiállításon. A kezdeményezés éveken keresztül bizonyította, hogy segít az eladók és a vevők egymásra találásában. Az érdeklődők egy helyen mindenféle információt be tudnak gyűjteni.

Az is természetes, hogy a járműkereskedők mellett több más, az autóiparhoz szorosan és tágabban köthető vállalkozás ugyancsak jelen lesz, így  bő felhozatal várható autóelektronikából, műszaki újdonságok, motorkerékpárokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!