Lóerő

2010.09.23. 18:42

A gépjárművek útja - Mi történik totálkáros karambol után?

Tapolca - Arról szinte mindent tudunk, hogy milyen új gépkocsik kerülnek forgalomba, ki és hol gyártja, milyen paraméterekkel, és persze az sem titok, hogy mennyiért kínálják. Aztán arról hallunk sajnos eleget, hogy mikor milyen közúti baleset történik, ki sérült meg és mekkora a kár. De konkrétan arról, hogy egy gépjárművel mi történik a totálkáros karambol után, már kevesebb az információnk.

Szijártó János

- Pedig ez sem titok, megvannak a konkrét szabályok - válaszolta érdeklődésünkre Ughy Jenőné, a tapolcai okmányiroda vezetője.

- A gépjárművek forgalomból történő kivonásának szabályait a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló rendelet határozza meg. A balesetben károsodott jármű forgalomból történő kivonása kétféleképpen is történhet. Egyrészt, ha a közlekedési hatóság azt a forgalomban való részvételre véglegesen alkalmatlannak minősíti, forgalomban tartását kifejezetten megtiltja. Ekkor a bontási igazolás bemutatásáig ideiglenesen ki kell vonni a gépjárművet a forgalomból. Másrészt a tulajdonos kérelmére is elindulhat egy ilyen folyamat, a bontási átvételi igazolás alapján - tájékoztatott az okmányiroda vezetője.

A végleges kivonásnál a rendszámtáblát (hatósági jelzést), a forgalmi engedélyt és a törzskönyvet le kell adni az illetékességi területen lévő okmányirodában. Nem árt tudni, hogy a bontási átvételi igazolás alapján véglegesen kivont jármű ismételten nem helyezhető forgalomba. 

Az ideiglenes és a végleges kivonás tényének közlekedési nyilvántartásba való bejegyzése díjköteles, jelenleg 2300 forintba kerül. Ha a jármű ebbe a státusba kerül, már nem kell fizetni kötelező biztosítást (persze a biztosítónál be kell mutatni a kivonási bejegyzést tartalmazó forgalmi engedélyt vagy az erről szóló határozatot), valamint gépjárműadót sem a soron következő hónaptól.

Az iroda vezetője azonban hangsúlyozta, arra érdemes figyelni, hogy az ideiglenes kivonásoknál hat hónap után a gépjármű automatikusan "forgalomba helyeződik", és ettől kezdve a tulajdonos fizetési kötelezettségei is aktiválódnak.

 

A gépjárművek forgalomból történő kivonásához vezethet még a műszaki érvényesség lejárata, a kötelező biztosítás hiánya, a gépjárműadó-fizetési kötelezettség elmulasztása vagy a lefoglalás. De a tulajdonjog-változás átvezetésének hiánya is eredményezhet forgalomból való kivonást a rendeletben meghatározott időtartamokra, továbbá a gépjármű eltulajdonítása, külföldre történő értékesítése, vagy ismeretlen helyen lévő tulajdonos, ismeretlen helyen lévő gépjármű esetén is előfordulhat a kivonás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!