Lóerő

2011.03.24. 13:01

Nincs kibúvó - Munkába állt a ZSARUcar

Veszprém - A veszprémi rendőrkapitányság február végén megkezdte a BM kapcsolattal rendelkező rendszámfelismerő Sigmoid Zsarucar rendszer tesztüzemelését.

Halmos György

A kamerából és laptopból álló rendszert a kapitányság megkülönböztető jelzéssel ellátott kisbuszába szerelték be. A közterületen szolgálatot teljesítő rendőrök munkáját megkönnyítő rendszer lényege, hogy közvetlen kapcsolatban vannak a Belügyminisztérium adatbázisaival, így lehetőség nyílik arra, hogy azonnal, a helyszínen járműveket és személyeket ellenőrizzenek.
 
A rendszámfelismerő menet közben és álló helyzetben egyaránt alkalmazható. Kiszűri a problémás, például a körözött, lejárt műszakival rendelkező, vagy a forgalomból kivont, de még az adóhátralékos gépjárműveket is, azonnali információt ad annak tulajdonosával kapcsolatosan is. Körözött rendszám esetén piros, egyéb probléma kiszűrésénél szürke színnel jelez a rendszer. Az ellenőrzött rendszámokkal kapcsolatosan csupán egy gomb megnyomásával részletes információt ad a gépjármű műszaki adatival, tulajdonosával és a körözésben való szereplésével kapcsolatban. A kamera mozgatható, fókuszálható, nagy távolságból képes a felismerésre, fénykép és videofelvétel rögzítésére is alkalmas. Az ellenőrzések során a szűrést szűkíteni lehet, és lehetőség van saját körözési listával történő keresésre is.

 


 
Az új rendszert a veszprémi kapitányság az önkormányzat és a Veszprém Város Közlekedésfejlesztéséért Közalapítvány adományából vásárolta. A rendszer segítségével a rendőrök két személyt fogtak el és tizenegy forgalmi engedélyt elvettek (forgalomból kivonás, illetve műszaki érvényesség lejárta miatt).
 
A Sigmoid Zsarucar már első tesztnapján két körözött rendszámot ismert fel. Az egyik veszprémi áruház parkolójában egy BMW jármű esetében jelzett, mert az autót hitelsértés vétsége miatt körözték. A gépkocsi tulajdonosát a járőrök előállították, az autót pedig beszállítatták. Szintén az első nap egy körözött rendszám is fennakadt a rostán, az intézkedés során megállapították, hogy körözését az okmányiroda nem vonta vissza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!