Lóerő

2012.08.31. 09:14

Előzzük meg a baleseteket!

Az elmúlt húsz évben jelentősen csökkent a tragikus kimenetelű gyermekbalesetek száma, azonban az idei esztendőben romlottak az adatok, ezért az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága az eddiginél is nagyobb hangsúlyt fektet a megelőzésre.

Halmos György

Óberling József ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője, az OBB ügyvezető elnöke beszélt erről a negyedik alkalommal megrendezett európai közlekedésbiztonsági napon. Elmondta, hogy 1990-ben 107 gyermek halt meg az országban közúti közlekedési balesetben, 2011-re ez a szám tizenkettőre csökkent, idén viszont a tendencia ismét negatív, augusztus közepéig 16 tragikus gyerekbaleset történt. Az elmúlt húsz év eredményes volt, de az adatok azt mutatják, hogy van még mit tenni a közlekedésbiztonság területén. A gyerekek többsége utasként vesztette életét, vagyis a felnőttek okozták a halálukat azzal, hogy nem megfelelően óvták őket.

- Az unió is prioritásként kezeli a közlekedésbiztonság témáját, mert az EU tagállamaiban nagyon sok 18 év alatti fiatal veszíti életét közlekedési balesetben, nagyobb arányban, mint a közlekedésben betöltött részarányuk. Sajnos a KRESZ-oktatás általános iskolai tananyagba való beemelése terén nem sikerült átütő sikert elérni, azt reméltük, hogy az új közoktatási törvényben jóval nagyobb szerep jut majd a közlekedési ismereteknek, de tudomásul vettük: nem lehet a gyerekeket a végtelenségig terhelni. Igyekszünk ezért a tantermi foglalkozásokon kívüli időt jobban kihasználni - közölte kérdésre válaszolva az ezredes.

Szólt arról is, hogy egy bizonyos határon túl nem lehet javítani a közlekedésbiztonság helyzetén, a most alkalmazott eszközök, például a traffipaxok elavultak, pedig a közlekedésbiztonságra az egyik legnagyobb hatással a sebességellenőrzés van. Egy uniós pályázat keretében a közeljövőben várhatóan 400 új sebességmérőt szerez be a rendőrség tette hozzá az ezredes. Érdemes lenne ugyanakkor a járművezető-képzés, -oktatás rendszerét is megreformálni; inkább biztonsági szemléletű tudást kellene átadni, nem pedig a lexikálist vélekedett a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!