Lóerő

2012.09.21. 06:28

Készítsük fel őszre a kocsit

Tapolca - Az ősz beköszöntével aktuális felkészíteni a gépkocsit az időjárás és az útviszonyok változásaira.

Tóth B. Zsuzsa

Hajlamosak lehetünk csupán a gumiabroncsokat lecserélni, pedig amellett számos másra is figyelni kell a biztonságos közlekedés érdekében - tudtuk meg Kozma Szilveszter kereskedőtől. - Érdemes ránézni a fagyállóra, arra, hogy hány fokig jó, de egyébként is cserélni kell legalább négyévente. 

Ugyanis a motort védő adalék elfogyhat belőle, akkor pedig nem lesz kenőanyag a vízpumpához sem. Ahelyett, hogy védené a motort a korróziótól, éppen elősegíti azt. Azon túl szélvédő folyadékot is cserélni kell, speciális, fagyállót tartalmazó anyaggal, hogy ne fagyjon szét a rendszer. A fékolajat két-négyévente szükséges cserélni, mert az a vizet magába szívja, és azzal csökken a forráspontja. Ellenőrizzük, hogy az akkumulátorban megfelelő legyen a desztillált víz mennyisége, és figyeljünk rá, hogy az akkumulátort megfelelően töltse az autó.

Az ablaktörlő lapátokkal nyáron nem foglalkozik senki, amint azonban elkezd esni az eső, rájövünk, hogy nem törölnek megfelelően. Ha szükséges, cserélni kell. A fényszórók szintén ellenőrzésre szorulnak, fényerejük és irányuk szempontjából is. Fontos, hogy a fékekre fokozottan figyeljünk, azok egyformán fogjanak. Az ajtók gumitömítéseit szilikonnal, vagy más ápoló anyaggal kezeljük, hogy ne fagyjanak be télen - mondja a kereskedő.

Ajánlja, hogy ellenőrizzük a pótkerék levegőnyomását, erre ugyancsak kevesen gondolnak. Amire pedig szerencsére már egyre többen gondot fordítanak, a gumiabroncsok cseréje. Azonban nem kellene megvárni amíg leesik az első hó, hiszen plusz hét fok alatt már jobban tapadnak a téli gumik. Októberben aktuális tehát a csere. Szerencsés, ha van a kocsiban egy jégkaparó, a zár jégoldó pedig inkább a táskánkban legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!