Lóerő

2013.08.22. 11:24

Javultak a baleseti adatok

Az év első hat hónapjában csökkent a személysérüléses közúti balesetek száma, kevesebben vesztették életüket és kevesebben okoztak ittasan balesetet az országban.

Viola Beata

Mindezt az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője közölte érdeklődésünkre a közelmúltban Zánkán rendezett közlekedésbiztonsági napon. Az adatok szerint egyébként január elseje és június 30-a között összesen 6650 személysérüléses közúti baleset történt az országban, ez 2,8 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A halálos kimenetelű balesetek aránya több mint tíz százalékkal (251-ről 219-re), míg a könnyű kimenetelű balesetek száma majdnem négy százalékkal (4666-ról 4487-re) csökkent. Óberling József ezredes a gyermekbalesetek kapcsán arról beszélt, hogy többségük nem gyalogosként, vagy kerékpárosként sérül meg, hanem legtöbbször utasként, ez pedig a szülők felelőtlenségére vezethető vissza, mert nem használják a gyermekbiztonsági eszközöket.

Az ezredes beszélt arról is, hogy a közlekedésbiztonságot szolgálja, hogy a rendőrség idén 165 mobil sebességmérő, jövő április végéig pedig legfeljebb 365 fix telepítésű komplex közlekedési ellenőrzési pont beszerzését tervezi.

A jogosítvánnyal kapcsolatos változásokról (a 30 óra mellett 580 kilométert kell levezetni) azt mondta, hogy mindenképpen jó a változás, mert így valóban rutint tudnak szerezni a leendő sofőrök. A közlekedésbiztonsággal kapcsolatban a főosztályvezető közölte: népszerű az iskola rendőre program, amit az is jelez, hogy 2784 oktatási intézmény csatlakozott ahhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!