Lehetetlen megjósolni, mi lesz a ralisporttal

Lakatos Róbert és családja mit tehet mást? Ők is alkalmazkodnak ahhoz a katasztrófafilmhez, amiben mindannyian főszereplők lettünk. Igyekeznek otthon maradni, de közben természetesen a szülőket segítve. A Veszprém- és Mikulás-rali rendezőjét arról is kérdeztük, hogy szerinte mi lesz a honi bajnoksággal.

Juhász-Léhi István

A veszprémi rendező reméli, hogy lesz idén még rali Fotó: archív

Fotó: PESTHY MARTON

Megjósolhatatlan jelen pillanatban az, hogy ez a helyzet, amiben a világ van, meddig tart és utána hogyan tudnak a hétköznapok, a munka, a gazdaság, az emberek, a sport visszatérni a korábbi kerékvágásba, mondta a Naplónak Lakatos Róbert. Vagy egyáltalán: vissza tud e térni a világ oda, ahol előtte voltunk? Ez ma még rejtély. A sportot, és azon belül is az autósportot hatványozottabban is sújthatja a kialakuló gazdasági válság, hiszen az autógyárak, az olajcégek – mely szegmenseknek a járványtól függetlenül is recessziót jósoltak – mind szponzorai, partnerei globálisan az autósportnak. Ma még megjósolhatatlan, hogy mikor és milyen módon tud mindez újraindulni.

Németországban és Franciaországban most jelentették be, hogy augusztus végéig biztosan nem lesznek rendezvények!

Nehéz helyzetben van az egész világ és benne a sport is. Lehet nem is tud majd elindulni a bajnokság, vagy ha igen akkor csak 2-3 futamra marad idő idén! De persze készen állunk, és mindannyian reménykedünk, hogy minél hamarabb túl leszünk a járványon, vagy megtalálják az ellenszert, fogalmazott a rutinos rali rendezvényszervező.

– Jó lenne folytatni, hiszen októberben is szerepel egy versenyünk a naptárban. Ugyanakkor ott van a decemberi Mikulás rali is, amit mindenki nagyon vár. Bízom benne, hogy szép lassan majd visszazökken a világ valamiféle rendes működésbe. Biztos, hogy a nagyobb tömegeket vonzó rendezvények – benne a ralival – az utolsóak lesznek abban a sorban, amiket lehetőség lesz újrakezdeni.

A bajnokságot szervező MNASZ-től nem érkezett eleddig megkeresés Veszprémbe, igaz, Lakatos Róbert látja az online médiában a szövetség kommunikációját csakúgy, mint a rendező kolléga nyilatkozatát az elmaradt Eger- és Miskolc rali kapcsán. Ami bizonyosnak látszik a veszprémiek részéről az az, hogy Székesfehérvár önkormányzata a kihirdetett vészhelyzettel összhangban, július 15-ig mindenféle rendezvényt szüneteltet. Mivel a Székesfehérvár-Veszprém rali ebbe az idősávba esik, felmerült: mi legyen? Lakatos Róberték az tervezik, hogy amennyiben lehetőség lesz későbbi időpontban rendezni, akkor úgy számolnak az eseménnyel. Kérdésünkre, hogy ezek után reálisan hány autóval számolnak úgy felelt: a 10 évvel ezelőtti világválság ugyan más volt, ám súlyos hatással volt természetesen az autósportra, amit ők is megéreztek…

A veszprémi rendező reméli, hogy lesz idén még rali Fotó: archív

A korábbi 100-150 párossal működő rendezvények nevezői lecsökkentek, hiszen volt olyan Veszprém rali azokban az években, amikor 37 autó nevezett az első osztályban. Alkalmazkodni kellett és áldozatot kellett hozni, de azután szerencsére azért elkezdett változni a helyzet – emlékezett azokra az esztendőkre Lakatos Róbert.

Szerinte egészen biztosan hatással lesz nem csak a világ autósportjára, hanem azon belül a magyar autósportra is a járvány. Biztos lesz a létszámban csökkenés, de megpróbálnak előretekinteni és bízni abban, hogy innen is fel lehet majd állni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!