a keveset futott, minőségi kocsikat keresik

2021.01.31. 07:00

Sokan most cserélik le a régebbi járgányukat

Még a januári havazás idején is komoly mozgás volt a használtautó-­kereskedésekben. A legnagyobb kereslet a másodkezes, márkaszervizelt, keveset futott luxusautók iránt mutatkozik. A tapasztalatok szerint szívesen vásárolnak ilyen, márkakereskedésekből vagy importból származó, négy-öt éves autókat például a cégvezetők, de az ország távoli pontjai­ról is érkeznek vásárlók a megyeszékhelyre.

Molnár Sándor

Sándor Balázs szerint megnőtt az igény a készpénzes autóvásárlásra is

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az egyik veszprémi autókereskedésben a koronavírus-járvány első hulláma idején leállt a napi szintű érdeklődés az átlagos használt autók iránt, viszont az import luxusautókra folyamatosan volt megrendelés. Másfél hónap alatt a 2019-es forgalom harmadát produkálta a kereskedés a megnövekedett igények miatt. Az egyik üzletáguk rendelésre hoz be olyan igényes, másodkezes, 15 millió forint feletti autókat, melyeket egyébként az ügyfél nem talál meg a legnagyobb hazai hirdetési felületeken. Viszont ezekből az autókból megfelelő kínálat van Németországban.

Sándor Balázs ügyvezető szerint háromszor ennyi kereskedésre vagy háromszor ekkora kínálatra lenne szükség ahhoz, hogy a térségből betérő vevők igényeit úgy tudják kielégíteni, hogy senkinek ne kelljen azt mondani, sajnos nincs ilyen autójuk. Érdekes módon más megyeszékhelyeken, például Székesfehérváron vagy Szombathelyen nagyságrendekkel több, közel 30 használtautó-kereskedés van.

– Habár szinte erőn felül tartunk készleteket, az igényeket (a picitől a nagyig) nagyon nehéz kezelni, mert rengeteg autót keresnek. Ráadásul a használt autó egy kényes kategória, mert amit megveszünk, annak tisztában kell lennünk az állapotával. Ezért a beérkező autókat átvizsgáljuk, ha szükséges, akkor megjavíttatjuk, mert nekünk garanciát kell adnunk rájuk. Ez komoly munka, akár az autók honosításáról, szervizeléséről, esztétikájának gondozásáról beszélünk – hangsúlyozta a Naplónak nyilatkozva Sándor Balázs, aki összességében nem érez visszaesést a használt autók forgalmazásában, pedig előzetesen arra számított, hogy az emberek inkább tartalékolnak majd a járványhelyzet idején. Ezzel szemben megnőtt az igény a készpénzes autóvásárlásra az 500 ezertől az ötmillió forintig terjedő árkategóriában.

– Azt látom, hogy az emberek lecserélik a régi, elhasznált autójukat. Vagy azért, mert szükségük van egy jobb állapotúra, vagy mert most van idejük körülnézni – jegyezte meg a sok szervizzel kapcsolatban álló kereskedő, aki szerint minél elhanyagoltabb egy autó, a karbantartása annál költségesebb.

Sándor Balázs szerint megnőtt az igény a készpénzes autóvásárlásra is Fotó: Molnár Sándor/Napló

Mint mondta, emellett a vizsgarendszerek átalakítása is megköveteli majd, hogy valóban megbízható járművek közlekedjenek az utakon. Sándor Balázs úgy véli, ha egy kétmillió forintos autó javítására rá kell költeni 700 ezer forintot, akkor a tulajdonos inkább mérlegeli, hogy egy fia­talabbra váltson, amelynek az éves fenntartása adott esetben jóval kedvezőbb lehet. Ezért sokan inkább eladják a régi járgányukat, a gépkocsiért kapott pénzhez hozzátesznek még kétmillió forintot, és vásárolnak egy olyat, amely akár kisebb az előzőnél, de keveset futott, üzembiztosabb, olcsóbb fenntartású.

A kereskedésben tartanak olyan újszerű, 10 és 100 ezer kilométer között futott, kisebb városi crossover modelleket háromtól nyolcmillió forintig, amelyeket hazai márkakereskedésekben adtak le, vagy külföldről hoztak be, miután az első tulajdonosuk megvált tőlük a garanciaidő lejárta után, hogy újat vásároljon. Ezt a kategóriát keresik leginkább a vásárlók, ha a teljesen újat nem tudják (vagy nem akarják) megfizetni, de egy minőségi, jól használható autóra vágynak. Illetve keresik még a 15 és 40 millió forint közötti, magasabb kategóriájú gépjárműveket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!