Tavaszi visszaesés, őszi felfutás

2021.02.07. 15:00

A használt autók piacát nem rengette meg a járványhelyzet, élénk volt a kereslet

Vásárlói szemszögből a használt autót az is megkülönbözteti az újtól, hogy pont abba szeret bele az ügyfél, abban az állapotban, azzal a színnel, azzal a motorral, és hiába megy el húsz kilométerrel arrébb, pont ilyen állapotút nem talál. Egy új autóból pedig teljesen azonosat talál bármelyik márkakereskedésben, nulla kilométerrel, azonos színben és felszereltséggel – vélekedik Molnár Judit.

Molnár Sándor

Molnár Judit szerint a vevők egyre igényesebbek, alaposan megnézik, mit vásárolnak Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Tavaly márciusban azt gondoltam, hogy az emberek kevesebbet költenek majd a pandémia miatt, és új helyett inkább használt autót vásárolnak, esetleg az is fontos lesz számukra, hogy ne kelljen tömegközlekedniük. Ez nagyjából így is lett. Beszélgettem a napokban egy elemzővel, aki különböző statisztikákat mutatott, amelyekből az derült ki, hogy tavaly márciusban volt ugyan egy visszaesés, de utána, s főleg ősztől, folyamatos volt az emelkedés az autóeladásoknál. Nálunk ez a folyamat kiegyenlítődött, mi nem éreztünk zuhanást a forgalmon – meséli a Ring-Autó Kft. értékesítési vezetője.

Szerinte a használtautó-eladást az is segíti, hogy a sok technikai újdonság, fejlesztés miatt emelkedtek az új autók árai, illetve előfordul, hogy hónapokat kell várni rájuk.

A veszprémi kereskedés használtautó-kínálatából leginkább a három-négy millió forint körüli gépjárműveket keresik, amelyek jellemzően benzinmotorosak, és a meglévő idősebb dízelautójukat szeretnék fiatalabbra váltani az érdeklődők. Az autópark ilyen irányú cserélődésében szerepet játszik, hogy az öreg járgányoknak az árukhoz képest magas a javítási költségük, ami váltásra, megújításra sarkallja az embereket. A gazdaságosság, biztonság mellett szempont még a környezettudatosság is sok vásárlónál, akik az ennek a szempontnak megfelelő modelleket keresik.

Molnár Judit szerint a vevők egyre igényesebbek, alaposan megnézik, mit vásárolnak Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Az elmúlt években nagyon sok munkahelyen rendeződtek, emelkedtek a fizetések, mert nem volt szabad munkaerő a munkaerőpiacon. Lehetséges azonban, hogy van korosztály, esetleg a fiatalok, akik nehezebb helyzetben vannak a hiteleik törlesztése miatt, de van olyan vásárlói réteg is, amelyiknek vannak megtakarításai. A járvány időszakában az is magyarázat lehet az autóvásárlásokra, hogy az emberek nem tudtak nyaralásra költeni, és az így megmaradt pénzt fordítják lakásfelújításra, autóvásárlásra – vélekedik Molnár Judit.

Véleménye szerint a vevők nagyon igényesek, megnézik, mit vásárolnak, ha szükséges, kisebb esztétikai hibát is kijavíttatnak, de vannak, akik ettől eltekintenek, mert tudják, hogy egy használt autónál ilyenek előfordulhatnak. A kereskedésben komoly állapotfelmérés van, nagyon odafigyelnek az általuk értékesített használt autókra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!